Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Svartklädda attackerade personer vid moské

Ett 50-tal svartklädda personer skanderade "jävla muslimer" och gick sedan till attack mot personer i anslutning till Stockholms moské. Polisen klassificerar det inträffade som ett hatbrott.

Det var strax innan klockan 23 under måndagskvällen som polisen i Stockholm larmades om att ett 50-tal svartklädda attackerade personer vid Stockholms moské på Södermalm. Personer som ansattes firade den muslimska högtiden ramadan.

– Det finns fyra målsäganden och ett vittne i anmälan, men vi misstänker att det kan ha funnits fler. I anmälan står det att gruppen skrek "jävla muslimer". I mina ögon är det här ett hatbrott, säger kommunikatören Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Stämningen beskrivs som nästintill kaotisk på platsen. Polisen misstänker att det kan röra sig om flera händelser som rörts ihop.

– En person har blivit slagen över bröstet, en annan har slagits på armbågen och en tredje har fått flera slag riktade emot sig. Den sista jag nämner lyckades fly in i en bil. Han har smärta i huvud och armen. Dessutom har mobben kastat föremål och knuffat på personer. De har även stulit en mobiltelefon från en av anmälarna, säger Eriksson.

Polisen är inte helt säker på att det var själva moskén som var måltavlan. Detta eftersom det finns andra uppgifter som tyder på att det bråksugna män.

– Vi hade dels Sverigematchen igår som tog slut vid klockan 21. Många var i området på sportbarer. Separat pågick ramadan samtidigt. Det kan vara tillfälligheter. Det är en del av det vi utreder nu, avslutar kommunikatören Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Polisen undersöker nu teknisk bevisning såsom övervakningsfilmer. De söker även efter fler vittnen till händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.