Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Handeln med hyreskontrakt är ett växande problem. Fler bostäder som fler har råd med behövs, enligt tre bostadsorganisationer. Arkivbild.

Svarta hyreskontrakt föreslås bli olagligt

Att sälja svarta hyreskontrakt är redan kriminaliserat, medan att köpa är tillåtet. Det vill Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo) ändra på.

"I breda samhällsgrupper verkar det numera vara accepterat att köpa en hyresrätt", skriver företrädare för organisationerna på DN Debatt.

De föreslår att straffet ska kunna vara böter eller fängelse i högst två år, eller om brottet är grovt fängelse i högst sex år.

Dessutom föreslås en ny typ av brott: Otillåten andrahandsuthyrning för ekonomisk vinning. Att kunna straffas för att använda en lägenhet i affärsverksamhet i stället för som bostad, och därmed bli av med den, är inte tillräckligt avskräckande, enligt företrädarna.

De vill även se skärpta straff för dem som säljer hyreskontrakt, och göra att personer som betalt eller sålt en hyresrätt ska förlora rätten att bo kvar.