Illustration av stjärnsystemet HR 6819. Forskarna trodde först att det bara bestod av två stjärnor, men har nu räknat ut att den inre stjärnan kretsar kring ett svart hål (röd bana).
Illustration av stjärnsystemet HR 6819. Forskarna trodde först att det bara bestod av två stjärnor, men har nu räknat ut att den inre stjärnan kretsar kring ett svart hål (röd bana). Bild: ESO/L. Calçada/TT

Svart hål upptäckt rekordnära jorden

I en stjärnbild som är synlig för blotta ögat har astronomer avslöjat ett "tyst" svart hål.

ANNONS

En grupp astronomer kopplade till det europeiska sydobservatoriet ESO har upptäckt ett svart hål i vår egen galax Vintergatan, bara 1 000 ljusår från jorden. Närmare än så har inget svart hål upptäckts hittills. Det finns i den lilla stjärnbilden Kikaren, som är synlig för blotta ögat, om man befinner sig på södra halvklotet.

Egentligen observerade astronomerna olika system av dubbelstjärnor. Men när de studerade systemet HR 6819, såg de att den ena stjärnan rörde sig på ett besynnerligt sätt – den såg ut att påverkas av en osynlig himlakropp.

"Ett osynligt objekt med en massa som är minst fyra gånger större än solens kan bara vara ett svart hål", säger astronomen Thomas Rivinius i ett pressmeddelande. De fortsatta observationerna bekräftade misstankarna.

ANNONS

Hittills har endast ett tjugotal svarta hål upptäckts i Vintergatan, men då främst av ett mer lättupptäckt slag, som sänder ut röntgenstrålning. Det nyupptäckta hålet är mer svårupptäckt, eftersom det är "tyst" och inte sänder ut någon röntgenstrålning. Framgången gör att forskarna nu hoppas på större jaktlycka framöver.

"Det måste finnas hundratals miljoner svarta hål där ute. Nu när vi vet hur vi ska leta borde vi ha en bättre chans att hitta dem", säger Rivinius.

Studien har publicerats i tidskriften Astronomy & Astrophysics.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS