Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I fjol drunknade 135 personer. Den varma sommaren bidrog att fler sökte sig till vatten. Arkivbild.

Svart år – 135 omkom i drunkningsolyckor

I fjol drunknade 135 personer. Det är ett av de värsta resultaten på 2000-talet.

Sommaren 2018 var extrem i Sverige. Solen sken samtidigt som det slogs flera värmerekord. Men det varma vädret ledde också till att mängder av människor sökte sig till vatten och att antalet drunkningsolyckor sköt i höjden. Från den första maj till och med den sista augusti omkom 92 personer i sådana olyckor.

Att fint väder ska leda till att många drunknar är inte acceptabelt, enligt Svenska livräddningssällskapet.

- Vi anser att det verkligen är dags att göra något, säger Mikael Olausson.

Nationell strategi

Intresseorganisationen vill bland annat att det ska beslutas om en nationell strategi för drunkningsprevention i samverkan med myndigheter och organisationer.

- Vi har nationella strategier för mycket här i landet och det är jättebra för då händer någonting. Men det är hög tid att ha det på drunkningsområdet också.

Mikael Olausson säger att i dag har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lagt mycket av ansvaret på kommunerna.

- Det är kanske riktigt, men då måste också kommunerna ges möjlighet att ta hand om det här. Vi menar att det behövs någon som tar ett helhetsgrepp på det här och tittar på det utifrån ett nationellt perspektiv.

- inledningsvis är det MSB som behöver fatta ett beslut om åt vilket håll vi ska ta det här.

Negativ trend

Enligt Svenska livräddningssällskapets preliminära statistik drunknade 135 personer förra året. Det är det tredje högsta antalet omkomna i drunkningsolyckor på 2000-talet.

- Tittar man på den senaste femårsperioden är den negativa trenden tyvärr på väg uppåt igen.

Mikael Olausson pekar också på att många skadas vid drunkningstillbud och får bestående men.

En liten ljuspunkt i fjol var att antalet omkomna i olyckor med fritidsbåt sjönk till tolv och det är det lägsta antalet som registrerats hittills.