SVA uppmanar till ännu en myggjakt

Känns älgar lite för stora eller björnar för läskiga? Då kanske du ska satsa på att jaga myggor i stället, och samtidigt hjälpa Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att hitta nya arter.

ANNONS
|

- Jag hittade en ny mygga förra året i Simrishamn i Skåne, och primärt är det den vi är ute efter. Vi tror den finns i Sydsverige – i Skåne, Halland eller Blekinge. Kanske Öland. Men det är klart att om folk hittar myggor på andra ställen så kan man skicka in dem också, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid SVA.

ANNONS

Startar mygginitiativ

I sommar startar SVA ett mygginitiativ för tredje gången, där man uppmanar människor att skicka in myggor som försöker stickas. När samma initiativ genomfördes 2012 och 2013 fick man in sammanlagt 30000 myggor. Bland dessa hittades Anopheles algeriensis som tillhör malariamyggorna, en för Sverige helt ny art.

Nilflodsmyggan, som Anders Lindström hittade förra året, är särskilt intressant då den kan sprida sjukdomar.

- Om sjukdomar dyker upp så vill vi på förhand kunna veta var myggorna kan dyka upp. Ser man ett utbrott i Tyskland, Danmark eller Polen så är det bra att veta var vi ska sätta ut våra fällor, så vi är med när det kommer hit.

Nya arter

Myggor som finns i städer är också intressanta för SVA. Möjligheten finns att hitta helt nya arter i Sverige även i sommar.

- Vi ser att det är arter som sprider sig norrut, som kyrkogårdsmyggan som finns i norra Tyskland. En annan heter regnvattensmygga, den har spridit sig explosionsartat genom Europa. De kan lifta med lastbilar och dyka upp på helt nya platser, så vi har ingen aning om vad vi hittar, säger Anders Lindström.

ANNONS
TT

Fakta: Myggjakt

Om en mygga försöker bita dig ska du inte smälla till den utan försöka fånga den i en burk eller liknande. Burken ska läggas in i frysen, så att myggan dör.

Därefter kan myggan skickas in till SVA, som rekommenderar att den före transport läggs på hushållspapper eller bomull som placerats i botten av behållaren. Ytterligare ett lager av papper eller bomull bör läggas på myggan.

Att artbestämma en mygga kan ta alltifrån några sekunder till en halvtimme, beroende på hur pass bra skick exemplaret är i. Om det inte går att se kan man analysera myggans dna i stället.

Källa: Anders Lindström, SVA.

ANNONS