Läkaren och författaren Bea Uusma har forskat om Andrées polarexpedition i över 20 år. Arkivbild.
Läkaren och författaren Bea Uusma har forskat om Andrées polarexpedition i över 20 år. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Svårtolkade fläckar från Andrées expedition

Mysteriet kring Andrées ödesdigra polarexpedition lever vidare. De senaste provsvaren från Bea Uusmas forskning gav inga entydiga svar – i alla fall inte ännu. "Det funkade inte, det visade inte på något spår av blod", skriver hon på Instagram.

ANNONS

Det är mörka fläckar i fodret på en 122 år gammal kavaj som gett nytt hopp om att kunna lösa mysteriet kring den mytomspunna ballongexpeditionen 1897. Men provsvaren gav – i alla fall tills vidare – inga nya insikter om varför Salomon August Andrée och hans medresenärer Nils Strindberg och Knut Frænkel dog på Vitön, meddelar forskaren Bea Uusma.

I stället blev svaret att de eventuella blodspåren kan ha förstörts av att tyget legat utomhus för länge, eller av att plagget sköljdes i formalin på 1930-talet.

Uusma misstänker dock fortfarande att fläckarna, som hon hittat i Knut Frænkels kavaj är spår av blod. Det har bara inte gått att bevisa eller motbevisa. Ännu.

ANNONS

– Man kanske tänker att det är för gammalt, att det har gått för lång tid. Men jag tänker tvärtom, att det har gått för kort tid, säger Bea Uusma till P4 Jönköping.

– Om 10 eller 20 år så kommer det komma helt nya metoder som gör att man kan se om det är blod eller inte.

Jens Bornemann/TT

Den 11 juli 1897 lyfte vätgasballongen Örnen från Danskön, Spetsbergen (Svalbard).

Ombord var de tre upptäckarna Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel.

Deras avsikt var att geografiskt kartlägga det norra polarområdet genom att flyga över Nordpolen.

Redan tre dagar senare, den 14 juli, avbröts flygningen på grund av väderleken och kampen för att överleva i Arktis inleddes.

Först 33 år senare, år 1930, hittades männens döda kroppar på Vitön som ligger mitt i ishavet. I lägret återfanns även dagböcker och rester av mat, kläder och packning.

Upptäckarnas dödsorsak, av allt att döma i oktober 1897, är dock fortfarande ett mysterium.

Källor: Grenna museums polarcenter och Nationalencyklopedin.

ANNONS