Marockos utrikesminister Salaheddine Mezouar tar emot utrikesminister Margot Wallström i Rabat. De marockanska gatubarnen i Sverige var en av frågorna som diskuterades under Wallströms besök.
Marockos utrikesminister Salaheddine Mezouar tar emot utrikesminister Margot Wallström i Rabat. De marockanska gatubarnen i Sverige var en av frågorna som diskuterades under Wallströms besök.

Svårt för gatubarnen att återvända

ANNONS
|

Sedan årsskiftet har Sverige och Marocko haft en dialog om hur barnen och ungdomarna ska kunna återföras till Marocko. I maj slöts en överenskommelse som inrikesminister Anders Ygeman beskrev som "ett viktigt steg på vägen." Men sedan dess har situationen för ungdomarna inte förändrats.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tog upp frågan med sin marockanske kollega när de båda träffades i Rabat på onsdagen.

- Vi pratade framför allt om att få arbetsgruppen, som har överenskommits tidigare, att börja fungera och mötas. Det var ett tillfälle att säga att det här är viktigt, säger Wallström till TT.

ANNONS

Val sätter käppar

Om en månad är det val i Marocko, vilket kan ha påverkat att saken drar ut på tiden. Men Wallström påpekar att hela frågan är komplex, till exempel vill ungdomarna själva ofta inte åka hem.

- De vill inte söka asyl och lever i samhällets utkant, eller håller sig undan för polis och andra, då är det inte lätt att skicka tillbaka dem och inte heller lätt att kontrollera dem. Och det är svårt för oss att bli effektiva i hur vi söker upp dem, säger Wallström.

Enligt Tobias Glad, initiativtagare till den ideella organisationen Habibi vars fokus är att hjälpa de unga från Nordafrika, är problemet att det inte går att skicka tillbaka ungdomarna.

Snabbt tillbaka i Europa

De som har återvänt till Marocko har mötts av familjer som inte vill ta emot dem, enligt Glad.

- Sedan är de tillbaka i Europa igen på nolltid. Vi har pojkar som har gått till Marockos ambassad i Sverige och sagt att de vill hem men Marocko säger nej. Vi har pojkar som självmant har valt att lämna Sverige men de blir tillbakaskickade hit, säger han.

ANNONS

Tobias Glad beskriver den nuvarande situationen för de nordafrikanska barnen och ungdomarna som ett moment 22.

I maj uppgav Migrationsverket att de också ska hjälpa till med arbetet genom att placera en migrationssambandsman på plats i Marocko.

Nu meddelar verket, via presstjänsten, att arbetet med återvändande till Marocko ses över och att resultatet ska presenteras längre fram under hösten.

Fakta: Ensamkommande från Nordafrika

Runt 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms befinna sig i främst Stockholm och Göteborg.

De allra flesta saknar asylskäl i Sverige.

De flesta har levt ett kringflackande gatuliv redan hemma i Marocko och under den tid de vistats i Europa.

Nästan alla som myndigheterna kommer i kontakt med har ett drogberoende.

De flesta avviker från de HBV-hem där de placerats av socialtjänsten.

De saknar id-handlingar och kan därför inte avvisas till Marocko.

Källa: Barnrättsbyrån

ANNONS