Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Unga som fastnat i sexhandel har svårt att hitta hjälp att ta sig ur det visar GP:s granskning. Bild: Stefan Berg

Svårt få hjälp för unga som utnyttjas i sexhandeln

Unga som utnyttjas i sexhandeln vittnar om att det är svårt att få stöd att ta sig ur det och att den hjälp som finns är otillräcklig. Det visar GP:s granskning Systrar.
På onsdagen diskuterade Göteborgs kommunstyrelse hur stödet till unga som utnyttjas i sexhandeln skulle kunna bli bättre.

Gabriella Kärnekull Wolfe från föreningen #intedinhora säger till GP att stödet och hjälpen för unga i prostitution måste bli mycket bättre. Hon efterlyser bland annat utökade möjligheter för barn att få traumabehandling.

– I dag finns det bara två mottagningar inom barn-och ungdomspsykiatrin med spetskompetens inom trauma, Stockholm och Linköping. Det måste finnas i hela landet. Många av våra medlemmar har blivit utsatta för sexuella övergrepp och våld i barndomen.

Läs mer: Gabriella: "Lägg inte skulden på dig själv – det är andra som gjort fel mot dig"

En annan person säger:

– Det finns liksom inte specialiserad personal som kan hantera oss. Jag tror att det har att göra med att det inte ses som övergrepp av gemene man. För ett tag sedan kom det ut att bara var tredje kommun har en handlingsplan för hur man hanterar folk med prostitutionserfarenheter och hur man bemöter dem.

Hen syftar på Sveriges Radios granskning från februari i år. Enligt granskningen har endast en tredjedel av landets kommuner en handlingsplan för att hjälpa personer som säljer sex eller riskerar att hamna i prostitution.

Göteborg saknar handlingsplan

Göteborg är en av alla de kommuner som saknar en handlingsplan. Det vill Vänsterpartiet ändra på och under onsdagens kommunstyrelsemöte fanns frågan på agendan.

– Det är dags att ta ett helhetsgrepp när det gäller hjälpen för personer som blir utsatta för sexköp, säger kommunalrådet Grith Fjeldmose (V).

Även om det redan pågår arbete för att hjälpa personer som säljer sex i Göteborg behöver det göras mer för att se till att alla verksamheter drar åt samma håll, anser hon.

Men Demokraterna är tveksamma till om det är ytterligare en plan som behövs och om en sådan skulle kunna göra skillnad för utsatta individer. C, M, L och KD tycker inte heller att någon handlingsplan behövs. "Vi anser att de verktyg och arbetssätt som finns i dag är visar hur staden jobbar med frågan strategiskt och att det inte finns behov av en plan mot prostitution. Staden utför ett viktigt arbete kring de här frågorna och ska fortsätta med det", skriver de ett gemensamt yrkande.

Vänsterpartiets Grith Fjeldmose tycker att det behövs en handlingsplan för att ta hjälpa personer som hamnat i prostitution. Bild: Nils Petter Nilsson

Förslaget röstades ned

Och det blev den linjen kommunstyrelsen valde att gå på efter omröstningen. Vänsterpartiets förslag röstades ned.

– Man fortsätter med arbetet som redan görs i kommunen på exempelvis Mikamottagningen. Det är bra, men alldeles otillräckligt och det finns en ojämlikhet i hur stödet är fördelat över staden, säger Grith Fjeldmose.

– Det behövs något mer övergripande som kan öka medvetenheten och förmågan att se dem som är utsatta.

Hon berömmer GP:s granskning och säger att det är upprörande att ta del av berättelserna i Systrar.

– Jag blir så arg så att jag knappt kan prata när jag tänker på det. Och det är bra att, som i onsdagens GP , fokusera på männen och deras skuld, säger hon.

Helene Odenjung, Liberalerna, menar att en handlingsplan varken hade gjort till eller från och att det är viktigare att se till att verksamheter som finns utvecklas. Bild: Ulf Börjesson

"Finns redan ett strategisk arbete"

Helene Odenjung (L) har läst en del av de vittnesmål som publicerats i GP.

– Det är vidrigt att läsa om hur vissa utnyttjar andra människor, säger hon. Och det blir inte bättre för att man byter namn och kallar det för sugardejting.

Hon säger att det behövs fler som går in och tar de där jobbiga, men nödvändiga samtalen med unga. Vuxna som möter unga där de är, utan att fördöma.

– I skolan och andra sammanhang, men det gäller också oss som är föräldrar.

Men hon anser inte att en kommunal handlingsplan skulle tillföra något.

– Göteborg har haft ett strategiskt arbete för de som utnyttjas och för att motverka sexköp sedan 1998. Eftersom vi har ett pågående arbete och det finns en regional plan ser jag inte att det är läge för det. Det är bättre att fokusera på verksamheter som Mikamottagningen. De har uppsökande verksamhet och ger praktisk hjälp till de som utnyttjas, säger hon.

Läs mer: ”Han sa att det finns hemska människor där ute”

LÄS MER: Här kan du lyssna på Systrar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.