Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sexköp av unga har gått från mer öppna nätforum till slutna, enligt polisen. Arkivbild.

Svårare upptäcka sexsäljande unga

Sexhandeln med barn och unga i Sverige har flyttat från mer öppna platser på nätet till sociala medier och slutna forum, enligt polisen. Det försvårar för polisen att försöka fånga upp och rädda offren.

Den 16-åriga flickan mådde dåligt, skar sig i armarna och sålde sex för att finansiera sitt drogmissbruk. Mannen, som var nästan 30 år äldre, sade att hon inte borde skära sig, hade oskyddad sex med henne och betalade med fyra femhundralappar, enligt vad flickan berättade i rätten.

I en sms-konversation till flickan hade mannen undrat om hon "kunde sköta det snyggt så att inte hennes föräldrar skulle upptäcka något" och kontakta "farbror blå". Men Stockholmspolisens prostitutionsgrupp knackade på.

"Sexköpen ändrar karaktär"

Ett av gruppens huvuduppdrag är att fånga upp unga som säljer sex.

- Vi har utvecklat en arbetsmetodik som kan uppfattas som kontroversiell. Vi utger oss för att vara sexköpare och stämmer träff med flickan, eller för den delen pojken, bara för att rädda dem. På plats väntar vi tillsammans med socialsekreterare, säger gruppchef Simon Häggström till TT.

Tidigare annonserade unga i större utsträckning ut sina kroppar på mer öppna nätforum, liksom den 16-åriga flickan. Men under de senaste åren har sexhandeln med unga ändrat mönster. Nu sker handeln i en mer sluten miljö, enligt polisen.

- Vi tror att både de unga som säljer sex och köparna skickar meddelanden till varandra på sociala medier o i slutna forum, och då är det mycket svårare för oss att upptäcka det, säger Simon Häggström.

- I år har vi på vår grupp bara fått in några enstaka fall och då har anhöriga till offren blivit orolig och hört av sig till polisen.

"Skyddar sig inte"

Simon Häggström är dock av uppfattningen att efterfrågan fortfarande är stor. Om de män, för det är enligt honom uteslutande män, som köper sex av unga, säger han:

- De finns i alla samhällsklasser, men rent generellt är de väldigt laglydiga och skulle aldrig få för sig att snatta en kexchoklad på Ica. Men de saknar en spärr.

Mannen som dömdes för köp av sexuell handling av barn från den 16-åriga flickan är tidigare ostraffad. För frivården har han berättat att han arbetar som systemvetare och att han är ensamstående. Domen är överklagad.

Även en man i 60-årsåldern har åtalats för att i Uppsala ha köpt sex av samma flicka.

- Barn som hamnar i prostitution brukar vara otroligt självdestruktiva. Inom prostitutionsvärlden är man ganska hård med att använda kondom, men inte bland ungdomar. Ätstörningar, att skära sig själv och destruktivt sex går hand i hand, säger Simon Häggström.