Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En supermåne förra hösten. Arkivbild.

Supermånen showar loss

En extra spektakulär supermåne kan avnjutas de närmaste dagarna där inte molnen stör. Störst är chansen på söndag i södra Norrland och på måndag i sydöstra Götaland.

Redan på lördagseftermiddagen utgjorde månen en imponerande syn, till exempel över ett molnfritt Stockholm, när den steg upp i öster.

En supermåne infaller när en fullmåne är som närmast jorden och när solen, jorden och månen ligger i en rak rad. Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars.

Fullmånen den 14 november blir den största sedan den 26 januari 1948 enligt earthsky.org och överträffas inte förrän den 25 november 2034. Som fullast blir månen klockan 12.23 med ett avstånd till jorden på 356 509 kilometer.

Bäst tid att beundra supermånen är söndag och måndag eftermiddag och kväll – förutsatt att molnen inte skymmer sikten.

Klurigt läge

Att månen står i öster i stället för väster är gynnsamt för månspaningen, enligt meteorolog Sofia Söderberg på SMHI:

- Molnprognosen är klurig generellt, men för söndag eftermiddag och kväll ser det ut att bli minst molnigt i södra Norrland. En del klara områden blir det säkert, men det väntas mycket varierad molnighet på söndag.

SMHI spår att en regnfront kommer in västerifrån på måndag eftermiddag och kväll.

- För måndagen är det störst sannolikhet för sydöstra Götaland att inte ha mycket moln och det blir klart österut. Annars är det mest åt det mulna hållet på alla håll i landet, säger Sofia Söderberg till TT.

Bra fototillfälle

För fotointresserade innebär en supermåne en lockande utmaning. Bäst möjlighet till lyckade månbilder ges när månen är på väg upp eller ner; månen ser större ut ju närmare horisonten den befinner sig.

Ett annat tips är att fotografera månen nära en byggnad eller ett träd eller något annat för att skapa en effektfull bild som visar hur ovanligt stor vår närmaste himlakropp ter sig.