Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.

Styrelsen för Karolinska avgår

Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset "ställer sina platser till omedelbart förfogande", meddelar styrelsemedlemmarna. Beskedet kommer samtidigt som allianspolitikerna i landstinget slår fast att en omstart krävs och att styrelsen ska bytas ut.

I kvällens pressmeddelande förklaras inte närmare varför styrelsen avgår.

"Det viktigaste för oss är Karolinska universitetssjukhusets verksamhet och framgång. Vi vill undvika att en debatt kring styrelsen och dess arbete blir en distraktion och ett hinder för det fortsatta arbetet med Karolinska universitetssjukhuset", skriver styrelsemedlemmarna kort.

Ny styrelse

På Dagens Nyheters debattsida utvecklar Alliansens gruppledare i Stockholms läns landsting varför det ska utses en ny styrelse på landstingsfullmäktige i maj.

Bakgrunden är alla problem och ekonomiska skandaler som Nya Karolinska lidit av. Det handlar om tekniska problem, dålig ekonomistyrning, överanvändning av konsulter och för hög totalkostnad.

Nu anser alliansen att en ”ordentlig omstart” är nödvändig. I den nya styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset föreslås Håkan Sörman, tidigare vd på SKL, bli ordförande och Eva Fernvall, tidigare ordförande för Vårdförbundet, bli vice ordförande.

TT har sökt Alliansens gruppledare Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C). Alla hänvisar till en pressträff på onsdagen.

Vill ha annan styrelse

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) är kritisk mot den typ av styrelse – en så kallad professionell styrelse med flera externt rekryterade ledamöter – som sjukhuset haft och enligt alliansförslaget kommer att fortsätta med.

- Får vi styra efter höstens val kommer vi att ta bort den här styrelsen och byta den mot en annan typ av styrning. Det är otillräckligt att byta namn, men Alliansen verkar tro att det räcker med att byta några personer mot andra personer.

- Vi skulle vilja ha en blocköverskridande dialog med andra partier, säger hon till TT och pekar till exempel på det nödvändiga i att åtgärda problemen med samverkan mellan länets akutsjukhus.

- Man måste få en ordning så att vårdens pengar går till vård och så att kapaciteten i länet säkras.

Möte i maj

TT har sökt landstingsdirektör Malin Frenning. Hon ville på tisdagskvällen inte kommentera beskedet att styrelsen ställt sina platser till förfogande med omedelbar verkan.

Stockholms läns landsting skriver på sin hemsida att arbetet med att ta fram en ny styrelse påbörjas och att ett förslag ska läggas fram till ägarutskottets nästa sammanträde som hålls den 17 april. Nya styrelseledamöter kommer därefter att väljas av landstingsfullmäktige som har sitt nästa sammanträde den 8 maj.