Förhoppningar om botemedel. Arkivbild.
Förhoppningar om botemedel. Arkivbild. Bild: AP/TT

Studie om coronaläkemedel väcker hopp

Läkemedlet remdesivir, som tidigare tagits fram för behandling av ebola, kan vara verksamt för behandling av coronaviruset. I alla fall enligt företaget Gilead som ligger bakom läkemedlet. President Trump hoppas att amerikanska läkemedelsverket FDA snabbt ska godkänna medlet.

ANNONS

Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead uppger att en studie från USA:s hälsomyndighet NIH visar att läkemedlet remdesivir har effekt för behandling av covid-19.

Det antivirala läkemedlet som tidigare var tänkt att behandla ebola har sedan en tid tillbaka pekats ut som en möjlig behandling för coronaviruset.

Efter uppgifter från Gilead om lovande resultat rusade företagets aktie och förhoppningarna är nu stora på att läkemedlet kan vara en väg framåt i kampen mot smittan.

Motstridiga studier

Men än är det för tidigt att ropa hej. Den oberoende studien gjord av NIH om läkemedlets effektivitet har ännu inte presenterats i sin helhet.

Dessutom presenteras på onsdagen en kinesisk studie med slutsatsen att remdesivir inte påskyndar tillfrisknandet hos svårt sjuka covid-patienter.

ANNONS

– Det pågår flera olika studier om läkemedlets effekter just nu. Gilead har själva presenterat en studie i dag men denna visar inte huruvida läkemedlet är effektivt för att behandla covid-19, den berör endast behandlingstiden, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionsmedicin vid KI.

KI deltar i studien som företaget presenterade under onsdagen, men ingår inte i den studie som NIH väntas presentera.

– Gilead hävdar att studien från NIH visat att de primära slutmålen uppnås, och det låter ju positivt men man kan inte med säkerhet säga detta innan NIH själva presenterar sina data, förtydligar Anders Sönnerborg.

Inga oväntade biverkningar

Anders Sönnerborg berättar att Gileads egna studie dock visade en hel del annat:

– Gileads studie visar att man har likadan effekt om man behandlar fem dagar som om man behandlar tio dagar. Det är värdefullt om det skulle visa sig att läkemedlet har effekt för då kan man behandla dubbelt så många.

Gileads studie visade även att det inte förekom några oväntade biverkningar.

De biverkningar som förekom, exempelvis leverbiverkningar, var kända sedan tidigare och anses inte vara så pass allvarliga att de inte är hanterbara.

Resultatet från studien om behandlingstiden och biverkningarna kan vara till stor hjälp om läkemedlet visar sig ha effekt.

ANNONS

– Är NIH-studien bra, och det har funnits signaler på att den kan tänkas vara så, då är den här studien väldigt viktig, avslutar Anders Sönnerborg.

Reaktioner från Vita huset

USA:s president Donald Trump sade vid en pressträff att han hoppades att läkemedelsmyndigheten FDA så snabbt som möjligt ska arbeta för att godkänna remdesivir för behandling av covid-patienter. Enligt New York Times planerar FDA att göra det inom kort.

Anthony Fauci, chef vid NIAID, den del av NIH som kommer att presentera studien, säger att resultaten från Gileads studie om remdesivir ser ut att visa att medlet kan snabba på tillfrisknandet för covid-19-patienter.

Normalt skulle inte data om en medicins effektivitet släppas i ett så tidigt skede av studien, medger han.

– Men när man har så tydliga bevis för att en medicin fungerar så har man en moralisk skyldighet att genast låta människor i kontrollgruppen veta det så att de kan få tillgång till den, säger han, enligt CNN.

Fauci poängterar att resultaten av studien måste analyseras ytterligare.

sin hemsida uppger NIAID att läkemedlet leder till ett förkortat sjukdomsförlopp hos insjuknade i covid-19.

Ida Vanhainen/TT

Siffrorna är baserade på preliminära data från studien som gjorts på 1 063 slumpmässigt utvalda covid-19-patienter från 22 olika länder i Nordamerika, Europa och Asien.

Patienter som gavs remdesivir tillfrisknade 31 procent snabbare än de som inte fick läkemedlet. Genomsnittstiden för att tillfriskna var 11 dagar för de som fick läkemedlet och 15 dagar för de som inte fick det.

Dödligheten minskade hos de som fick remdesivir, om än marginellt. 8 procent av de sjuka som fick läkemedlet dog medan motsvarande siffra för de som inte gavs läkemedlet var 11,6 procent.

Mer utförliga resultat kommer att presenteras inom kort, meddelar NIAID på sin hemsida.

Källa: National Institute of Allergy and Infectious Diseases

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS