Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den amerikanska studien pekar på att tidigare restriktioner hade kunnat rädda fler liv.  Bild: Robin Aron
Den amerikanska studien pekar på att tidigare restriktioner hade kunnat rädda fler liv. Bild: Robin Aron

Studie: 2 500 dödsfall kunde ha undvikits i Sverige

2 500 covidrelaterade dödsfall skulle ha kunnat undvikas i Sverige om man satt in tidigare hårda restriktioner. Det slår den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC fast i en ny studie om hur 37 europeiska länder har hanterat smittspridningen.

Den amerikanska studien pekar på en tydlig korrelation mellan stränga, tidiga restriktioner och låga dödstal. Den slår bland annat fast att ”De europeiska länder som tillämpade stränga åtgärder tidigt mot utbrottet kan ha sparat åtskilliga tusen liv, jämfört med de som införde liknande åtgärder - men senare”.

CDC:s studie omfattar 37 europeiska länder och utgår från de smittskyddsåtgärder som sattes in när respektive land började rapportera dödsfall. För Sveriges del är detta startdatum den 12 mars och slutdatumet för samtliga länder är den 30 juni på grund av att dödstalen då hade minskat i nästan alla av de 37 länderna.

Forskarna har kommit fram till att de länder där flest dödsfall hade kunnat undvikas är Storbritannien (22.776 avlidna), Frankrike (13.365, avlidna) och Spanien (9.346 avlidna).

”Baserat på våra uppskattningar skulle antalet dödsfall som kunde ha undvikits i Sverige varit 2.500”, skriver studiens huvudförfattare doktor James Fuller vid CDC:s Response Team för covid-19 i ett mejl till DN.

Tegnell: ”Felaktig bild av Sverige”

2 500 är nästan hälften av de avlidna i Sverige fram till den 30 juni då 5 515 dödsfall hade rapporteras i landet. Förklaringen enligt CDC:s studie är att Sverige under studiens period hade färre restriktioner än de flesta andra europeiska länder.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är dock kritisk till studien och dess slutsatser. Han påpekar att studien bygger på ländernas restriktioner som har stöd i lag men att den inte tar effekten av de frivilliga svenska rekommendationerna i beaktning. Vidare säger han att andra länders rapporterade dödsfall är ”drastiskt fel”.

– Lägger man in felaktiga data som CDC gjort så blir också resultaten fel. Det ger en helt felaktig bild av Sverige, säger Anders Tegnell till DN.

Statsepidemiologen är heller inte övertygad om att Sverige kunde ha undvikit dödsfall om man hade infört fler tidiga restriktioner.

– Jag är inte övertygad om det. Och av den här studien som CDC har gjort kan man absolut inte dra de slutsatserna, säger han till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.