Studentprotest om Gaza utanför riksdagen

Studenter som tidigare protesterat mot Israel vid en rad lärosäten i Sverige upprättade under fredagen ett tältläger i närheten av riksdagen. Under förmiddagen togs tälten ner av polisen.
– Nu är det studenter som försöker sätta upp sina tält igen, men polisen försöker se till att det inte sker, säger Max Popovski, en av studenterna på plats.

ANNONS
|

Ett tiotal tält slogs under fredagsmorgonen upp vid Strömparterren, ett stenkast från riksdagen.

Studenterna har tidigare krävt att svenska universitet klipper banden till israeliska institutioner och företag som de anser medskyldiga till krigföringen i Gaza.

Nu riktar de sig i stället direkt till utbildningsminister Mats Persson (L), och kräver bland annat ett "stärkt oberoende" för universiteten att själva avgöra vilka de vill samarbeta med eller inte.

Studenterna som demonstrerar har åkt till Stockholm från flera håll i landet – bland annat Göteborg. En av studenterna som är på plats är Max Popovski, som har deltagit vid manifestationerna utanför Göteborgs universitet.

ANNONS

– Vi är här eftersom rektorerna vi har samtalat med vid våra universitet har sagt att deras händer är bundna och att de inte kan bemöta våra krav utan att det ligger hos regeringen, säger han.

Enligt Max Popovski är det ett hundratal studenter på plats. Tälten slogs upp vid klockan sju på fredagsmorgonen.

– Det är mycket sång, mycket kampsång, mycket paroller och det är fin kamratskap, säger han.

Demonstranter bärs bort

Polisen i Stockholm är på plats vid demonstrationen och samlar information, enligt presstalesperson Towe Hägg. Polisen på plats har meddelat studenterna att tälten behöver plockas ner.

Vid 13.30 på fredagen började polisen plocka bort de uppsatta tälten, skriver de på sin hemsida.

– Tiden för att ta ner tälten på egen hand har gått ut, och då har polisen sett till att de tas ner, säger Towe Hägg.

Enligt Max Popovski bars även en del demonstranter bort.

– Nu är det studenter som försöker sätta upp sina tält igen, men polisen försöker se till att det inte sker, säger han.

Kräver fullt vapenembargo

Studenterna har delat sina krav i ett Instagraminlägg, och kräver bland annat ett fullt vapenembargo mot Israel. Kraven innefattar också ökad autonomi för svenska universitet, att regeringen ska uttrycka stöd för Palestina, samt att palestinier ska ha rätt att söka asyl i Sverige.

ANNONS

De tar fasta på att Persson tidigare uttryckt att det är regeringen som styr utrikespolitiken, och att krav således bör riktas mot honom och regeringen, inte universiteten.

– Det är inte Mats Persson sak att bestämma om våra universitet ska eller inte ska samarbeta med institutioner som är medskyldiga till folkmord, säger en talesperson för studenterna till TT.

Mats Persson svarar på kritiken:

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt att man vill styra enskilda forskare och förbjuda dem från att samarbeta med kollegor i andra länder, exempelvis Israel, och jag tycker att det ytterst är ett hot mot den akademiska friheten, säger han till TT.

Han säger att universiteten är fria och får bestämma över sina samarbeten själva.

– Regeringen sköter utrikespolitiken och universiteten ska fokusera på forskning och utbildning.

LÄS MER:De kedjade fast sig på Göteborgs universitet

LÄS MER:GU slår tillbaka efter kritiken: Släppte in demonstranterna

LÄS MER:Studenter i protest för Palestina – tältar utanför Göteborgs universitet

ANNONS