Studenter tjuvkikade på besked

ANNONS
|

Just nu pågår den enorma urvalsprocessen till högskolor och universitet på Verket för högskoleservice, VHS. För många sökanden känns beskedet livsviktigt.

Varje sökande ska kunna följa sin ansökan via verkets hemsida genom att logga in - men inte under urvalsprocessen. En miss i systemet ledde till att det under minst ett dygn gick att använda sin gamla inloggning fast den "dörren" på hemsidan borde varit stängd. På minst ett webbforum spreds snabbt nyheten att det redan nu gick att se om man kommit in på sin utbildning.

Problemet är att de besked som då gavs inte alls behöver stämma. Urvalsprocessen pågår och den som tog sig in i systemet fick bara en ögonblicksbild. En reservplacerad person kan när hela processen är klar vara antagen. Urvalsprocessen får ju stora dominoeffekter. 160 000 personer har sökt till vårens universitets- och högskoleutbildningar. Men eftersom varje sökande kan ha en mängd olika val är antalet alternativ betydligt högre.

ANNONS

På VHS har man nu släckt möjligheten att titta på sitt "besked".

- Visst var det en klantig konstruktion men om någon bryter sig in och sedan får fel information så får de skylla sig själva, säger Pierre Bastin, systemansvarig på VHS.

Han hoppas att de som gått in och kollat varit medvetna om att de tittar på en pågående process, inte ett definitivt resultat. Mellan den 11 och den 16 december ska alla sökanden få sina officiella antagningsbesked.

ANNONS