Ett rumänskt F-16-plan. Arkivbild.
Ett rumänskt F-16-plan. Arkivbild. Bild: Andreea Alexandru/AP/TT

Stridsflyg till Ukraina inte aktuellt – än

Frågan om stridsflygplan är i fokus både vad gäller stödet till Ukraina och Sveriges utdragna Natoförhandlingar med Turkiet. Polens utrikesminister Zbigniew Rau vill leverera det USA-tillverkade stridsflygplanet F-16 till Ukraina, men erkänner att någon konsensus inom Nato inte finns än.

ANNONS

På en presskonferens i Stockholm säger Zbigniew Rau att medlemmarna i Nato är överens om att stödet till Ukraina även borde innefatta västerländska stridsflygplan, utöver robotar, stridsvagnar och andra vapensystem.

– Det handlar bara om när det uppstår ett lämpligt tillfälle, såväl politiskt som militärt. När det gör det kommer alla dessa saker att levereras till den ukrainska sidan, säger Rau.

Men det tillfället är inte här än, säger han.

– Polen kommer vara berett på att leverera F-16 i samarbete med, och efter att konsensus har uppnåtts inom Nato. En sådan konsensus är inte aktuell i dag.

USA:s president Joe Biden har nyligen sagt att man inte tänker skicka F-16 till Ukraina.

ANNONS

Välkomnar gesten

Frågan om F-16 har även en eventuell inverkan på Sveriges Natoansökan, på omvägar genom Washington och Ankara. I torsdags krävde 29 amerikanska senatorer i ett brev till Biden att USA inte ska sälja några sådana stridsflygplan till Turkiet förrän landet har sagt att de godkänner Sveriges och Finlands inträde i försvarsalliansen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) välkomnar gesten, men betonar att det inte är någon potentiell affär som Sverige är delaktigt i.

– Den lägger vi oss inte i. Däremot är vi väldigt glada över det stöd som visas. Det tar vi på stort allvar, säger han.

I stället vill Billström fokusera på slutförandet av det avtal, det så kallade memorandumet, man undertecknat tillsammans med Turkiet och Finland om vad som krävs för att accepteras in i Nato.

– Vi upplever från svensk sida att vi har gjort detta och att det turkiska parlamentet nu kan påbörja godkännande av ansökan. Det är vårt fokus att göra det som vi har åtagit oss, säger Billström.

Den bilden delar inte Turkiet. Presidenten Recep Tayyip Erdogan har under processens gång flera gånger krävt mer av Sverige, ofta i form av ytterligare utlämningar. Tidigare i veckan skärpte Erdogan tonen ytterligare då han sade att Turkiet inte kommer att tillåta svenskt Natomedlemskap så länge det är lagligt att bränna koraner i Sverige.

ANNONS

Rapport om luftvärn

Amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar också att Sverige och Tyskland förhandlar om ett nytt vapenpaket till Ukraina, gällande ett luftvärnssystem som kan bekämpa flygplan och kryssningsrobotar.

TT: Pågår en sådan förhandling?

– Jag kan inte här och nu gå in på alla sådana diskussioner. Tekniskt sett handlar det om ett område som täcks av försvarsministerns ansvar i regeringen. Men det är klart att vi alltid har behov av att föra diskussioner med olika partners, det är ingen hemlighet, säger Billström.

Utrikesminister Tobias Billström under en pressträff med Polens utrikesminister Zbigniew Rau.
Utrikesminister Tobias Billström under en pressträff med Polens utrikesminister Zbigniew Rau. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS