Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En datorgenererad bild av det planerade Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Vyn är tagen från söder, med den allmänna parken i förgrunden. Arkivbild.

Striden fortsätter om nya Nobelhuset

Den inflammerade striden fortsätter om det planerade nya Nobelcentret på Blasieholmen i Stockholm. Nu börjar bråket uppmärksammas i utlandet.

I en av de stora vetenskapstidskrifterna, Science, beskrevs nyligen kontroversen i en stort uppslagen artikel.

Science tar ingen ställning i konflikten men i tidskriften The Economist ser man med förvåning på protesterna.

Man påpekar att det nästan inte finns några byggnader i Sverige där Nobelpriset uppmärksammas. Debatten visar "hur lite" svenskarna egentligen bryr sig om Nobel, skriver tidningen.

Motståndarna till bygget anser dock att huset blir för stort och förfular hela omgivningen. De protesterar också mot att kulturhistoriska byggnader, som gamla Tullhuset, måste rivas för att ge plats åt huset.

"Gräsligt"

Björn Tarras-Wahlberg, en av ledarna inom Aktionsgruppen Bevara Blasieholmen, drar liknelsen med ett kärnkraftverk. Han vill inte ha något Nobelhus där överhuvudtaget.

- Det går inte att minska huset. Det blir lika gräsligt ändå, säger han.

Enligt planerna kommer det nya Nobelcentret att kosta 1,2 miljarder kronor. Det blir 32 meter högt och 65 meter långt, med en yta på 11 850 kvadratmeter. En skapligt stor byggnad med andra ord.

Motståndarna har föreslagit att huset placeras någon annanstans men det tycker inte Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten är ett vettigt alternativ.

- Ambitionen är att det ska finnas mitt i stan. Det ska vara ett intellektuellt vardagsrum för stockholmarna, säger han.

Han säger att han hade räknat med att det skulle bli "en hel del diskussioner" om bygget.

- Det blir så när man ska bygga i centrala Stockholm. Men det har blivit mer än vad vi trodde, säger han.

"Fel plats"

Den mest uppmärksammade kritiken kom när kung Carl Gustaf i somras sade i en intervju att "de som gör detta har ett vällovligt syfte, men att huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd".

Det har också riktats kritik mot att Nobelprisceremonin eventuellt skulle flyttas från Konserthuset till det nya huset. Men den frågan är inte avgjord, enligt Heikensten.

I dagsläget är det inte helt klart hur allt slutar. Ärendet har överklagats och ligger nu hos förvaltningsrätten. Även länsstyrelsen ska säga sitt. Och det är fullt möjligt att det förs vidare till andra instanser. Det kommer att dröja ett tag innan första spadtaget eventuellt tas.