Strid om privat vård

ANNONS
|

Regeringens vårdvalsreform har lett till 239 nya privata vårdcentraler i landet. Reformen ger dem rätt att etablera sig var de vill och att få ersättning för patientbesök i form av skattepengar. De borgerliga vill fortsätta på vägen mot mer privat vård. De rödgröna vill ha mer politisk styrning.

–Regeringen tror att kvaliteten automatiskt blir bättre med privata vårdgivare, men jag tror inte att man kan styra vården med en marknad, säger Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Gräddfiler

ANNONS

De rödgröna ser en risk för att privata vårdcentraler öppnar där det är mest lönsamt och befolkningen friskast. De vill därför att landstingspolitiker ska få veto när det gäller nyetableringar.

De rödgröna vill också återinföra lagen som satte stopp för försäljningen av akut-, region- och universitetssjukhus. Sedan de borgerliga avskaffade stopplagen har privata vårdgivare som tar emot landstingspatienter bättre möjlighet att parallellt ta emot de med privata sjukförsäkringar. Något de rödgröna kallar för ”gräddfiler” i vården. Det ska stoppas genom att stopplagen återinförs.

–Jag förstår kritiken, men den överensstämmer inte med viljan att behandla så många som möjligt. Det kommer framför allt att leda till längre köer, säger socialminister Göran Hägglund.

Kortare vårdköer

Båda sidor lovar att korta vårdköerna. Regeringen har infört en kömiljard som belönar de landsting som minskat antalet patienter som väntat längre än vad vårdgarantin tillåter. Statistiken visar att vårdköerna blivit något kortare under de senaste tre åren. De borgerliga lovar att skärpa tidsgränserna i vårdgarantin under nästa mandatperiod. Ambitionen är att ingen ska behöva vänta mer än 95 dagar sammanlagt för att få träffa specialist och opereras, nästan en halvering jämfört med i dag.

ANNONS

De rödgröna vill fortsätta med kömiljarden, men anser att landstingen har kunnat fuska med statistiken och vill därför ändra i modellen.

–Vi vill vända på det så att man inte koncentrerar sig på kön utan på att det faktiskt blir vård i tid, säger Ylva Johansson.

Vårdplatser problem

Ett problem som allianserna däremot inte talar så högt om är bristen på vårdplatser. De har de senaste tio åren minskat med 20 procent. Socialstyrelsen varnar för att det kan leda till fler skador i vården. Båda blocken medger att de behöver sätta sig med landstingen för att komma tillrätta med problemen, men lovar inget konkret.

De rödgröna vill avsätta minst en miljard kronor mer i riktade vårdsatsningar utöver de fem miljarder de borgerliga har lovat de kommande åren. De rödgröna höjer dessutom de årliga statliga bidragen till landstingen med omkring en miljard.

ANNONS
ANNONS