Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Strejkande ensamkommande attackerade

Ensamkommande ungdomar som demonstrerar på Mynttorget i Stockholm attackerades på tisdagskvällen av medlemmar i nazistiska Nordisk Ungdom – bland annat med en brinnande bengal. Tre personer skadades lindrigt och en fördes till sjukhus. Ingen är gripen.

Det hundratal ensamkommande ungdomar som sittstrejkar på Mynttorget intill riksdagen i Stockholm har blivit attackerade. Polisen fick larmet klockan 20.14 på tisdagen.

– Det var en gruppering på 15–16 personer. Man slängde en bengal mot samlingen på Mynttorget, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

En person fördes till sjukhus med ambulans och ytterligare en ambulans fanns vid Mynttorget under kvällen, enligt SOS Alarm.

"Skrek på oss och kastade en rökbomb mot oss"

Haroon Natan var en av personerna som demonstrerade. 

– De attackerade oss. Vi försökte visa kärlek tillbaka och formade händerna till hjärtan. Men då kastade de eld på oss. En person fick eld i ögonen och blev skadad och en annans ben började brinna, säger han. 

Haroon Natan demonstrerade för att han vill uppmärksamma situationen i Afghanistan.

– Afghanistan är ett farligt land. Vi kan inte leva där, men vi får inte stanna här. Så vad ska vi göra? Vi vill att regeringen ska besluta att de inte ska utvisa afghaner, säger han. 

Enligt ett ögonvittne på platsen som Dagens Nyheter har pratat med uppstod tumult på platsen.

– De skrek på oss och kastade en rökbomb mot oss. Flera personer försökte ta sig därifrån och ramlade över varandra. Två andra personer har brännskador, säger ögonvittnet.

De strejkande ungdomarna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som man menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked personligenen.

Tre lindrigt skadade

Flera polispatruller var snabbt på plats och tog kontroll över den gruppering som attackerat demonstranterna. De avlägsnades senare från från platsen med stöd av polislagen, enligt Lars Byström.

–  Vi säkrade in ett tiotal personer. Sen får vi se om utredningen kan göra att någon av dem kan delges misstanke om brott. Det är svårt att utkristallisera vem som har gjort vad, men det är skrivet en anmälan om misshandel, säger han. 

 På onsdagsmorgonen var ännu ingen person gripen för attacken. 

– Utredningen är precis påbörjad och vi får se under dagen vad vi kan komma fram till. Vi har upprättat en anmälan om misshandel, säger Lars Byström till TT. 

Enligt TT utökade polisen sin bemanning efter attacken och en ny bedömning kommer att göras under dagen. Men ett konkret hot saknas. 

– Vi konstaterar att det som hände i går var väligt olyckligt, säger Lars Byström. 

Polisen kan inte uppge vilken gruppering det handlar om som utfört attacken. Men ett ögonvittne säger till Svenska Dagbladet att man skanderat "Nordisk ungdom", en högerextrem organisation. På bilder från händelsen ses också flera av dem bära Nordisk ungdom-symboler.
Men polisen kan inte bekräfta att det handlar om just Nordisk ungdom, som så sent som i lördags orsakade tumult och fick Prideparaden i Stockholm att stanna upp.
– Vi bedriver ju ingen politisk registrering utan hanterar brotten, säger Lars Byström.

Sittstrejkat sedan i söndags

De sittstrejkande ungdomarna på Mynttorget har krävt att Migrationsverket stoppar utvisningarna till Afghanistan, som de menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked personligen.

– Om Mikael Ribbenvik kommer hit kommer vi möta honom med kärlek, för vi hatar hat. Vi flydde från hat, men vi ska ge kärlek till honom. Vi är inte dåliga för samhället, sa talespersonen Fatima Khavari till TT under måndagen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.