Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Socialminister Annika Strandhäll (S) fick förklara i riksdagen varför hon omplacerade Försäkringskassans generaldirektör. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strandhäll förklarade sig i utskottet

Oppositionen var inte särskilt nöjd med socialminister Annika Strandhälls (S) förklaring i socialförsäkringsutskottet till varför Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler omplacerades.

- Det har inte framkommit något nytt i dag. Regeringen gav Anne-Marie Begler ett uppdrag att få ned sjuktalen. Hon gjorde det, och när det sedan kom kritik, så blev hon omplacerad av regeringen, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) efter mötet med Strandhäll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nu ska vi lyssna på Anne-Marie Begler när hon kommer, och den fråga vi ställer oss är om det finns några sakliga skäl eller om det är så att Strandhäll snarare har agerat som socialdemokratisk valarbetare, säger Forssell.

Strandhäll själv menar att hon varit tydlig.

- Jag har ju väldigt tydligt redogjort för vilken lång process det här har varit från regeringens sida. Vi har i åtta olika uppdrag sedan 2016 tryckt på vikten av att stödet till individen ökar. Trots det har vi sett en halvering av gemensamma kartläggningar mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, säger hon.

- Det är klart att vi gjort det här enligt de regelverk som finns. Vi konstaterar att det inte fanns ett ömsesidigt förtroende, säger Annika Strandhäll (S).

Anne-Marie Begler kommer till socialförsäkringsutskottet på torsdag.