Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Strömmer (M): "Har kostat när partiet svängt"

Moderaterna har tappat i opinionen sedan i augusti visar GP/Sifos senaste väljarbarometer.
– Moderaterna har svängt i en rad frågor över tid. Det tror jag har inneburit en kostnad för partiet, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer (M).

Moderaterna har tappat i opinionen sedan i augusti. Det visar GP/Sifos väljarbarometer för oktober. Partiet landar på 17,7 procent, vilket är drygt två procentenheter sämre än valresultatet förra året.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer säger att partiet ligger kring valresultatet om man tittar på den samlade bedömningen av den senaste tidens opinionsmätningar.

– Samtidigt är det viktigt att säga att vi naturligtvis inte är nöjda med de nivåerna. Vi vill ha ett växande väljarstöd, säger han.

För partiet handlar det om ett långsiktigt arbete med sikte på valet 2022. Siffrorna kommer samtidigt som partiet för första gången på 15 år kan forma en politik på en stämma utan att ta hänsyn till Alliansen, under partistämman i Västerås.

Vilken är Moderaternas största utmaning inför valet 2022?

– Det handlar om att inte snegla på andra partier utan fokusera på det som viktigt för medborgarna, verkliga samhällsproblem, utveckla en samhällskritik som är mer relevant än andra partiers och utveckla en lösning på problemen, säger Gunnar Strömmer.

Vet väljarna var de har Moderaterna idag?

– Moderaterna har i en del viktiga frågor svängt över tid, som en del av en politisk taktik. Ser vi det över en 15-20 års period är det ganska många frågor. Det tror jag har inneburit en kostnad till tilliten till exakt var man har Moderaterna.

LÄS MER: Rekordhögt stöd för SD igen – partiet fortsätter växa

Tappar till SD

På senare tid handlar det om invandring och integration och lag och ordning, enligt Gunnar Strömmer, som menar att partiet arbetar metodiskt med att människor ska veta var de har partiet i de här frågorna.

GP/Sifos oktobermätning gjordes efter en tid där gängbrottsligheten har varit i fokus, och där partiernas budget har debatterats. Men trots att brottsligheten tillhör Moderaternas profilfrågor har inte väljarnas stöd ökat under den här perioden.

Samtidigt tappar partiet väljare till Sverigedemokraterna som å sin sida får rekordhögt stöd i väljarbarometern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.