Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för att polisen ska kunna ta hjälp av försvaret i kampen mot den grova brottsligheten.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för att polisen ska kunna ta hjälp av försvaret i kampen mot den grova brottsligheten. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Strömmer öppnar för att polisen får hjälp av försvaret

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för att polisen ska kunna få hjälp av försvarsmakten för att bekämpa grova brott.
– Det är en diskussion som förs, säger han till Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Det är skjutningarna och det upptrappade gängvåldet som får justitieministern att diskutera hur samhällsresurserna kan utnyttjas bäst i kampen mot brottsligheten. Dels förebyggande, dels straffrättsligt.

I Gunnar Strömmers parti Moderaterna har det tidigare förts diskussioner och kommit fram förslag på att polisen ska kunna ta hjälp av försvarsmakten för att motverka och komma åt den grova brottsligheten, tankegångar som även kommit från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Utrymme för samspel”

Gunnar Strömmer medger i intervjun med Svenska Dagbladet att han tänkt i de banorna – men tonar ner hur det skulle kunna se ut.

– Det finns ett utrymme för ett samspel mellan försvars­makten och polis­myndigheten. Det kan vara ett understöd som går åt båda hållen. Det är frågor som är föremål för diskussion. Exakt hur det ska se ut och exakt vilka resurser som ska ställas till vilken myndighets förfogande, i vilka situationer, det är någonting som vi måste titta närmare på säger han.

ANNONS

På frågan om han kan konkretisera vad det skulle kunna vara som försvarsmakten kan bistå med svarar Gunnar Strömmer.

– Det är en diskussion som förs, och den förs mellan myndigheterna och mellan myndigheterna och politiken och jag kan inte föregripa de slutsatserna säger han.

LÄS MER:Strömmer: Thornberg har regeringens förtroende

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS