Strömhopp från Socialdemokraterna

ANNONS
|

Efter valet har medarbetarna flytt från Socialdemokraterna och mycket kunskap har gått förlorad.

Det öppnar samtidigt för nye partiledaren Håkan Juholt att skaffa sig en helt ny stab av medarbetare.

Valförlusten dränerade kassan och tvingade partiet till nedskärningar och en ny slimmad organisation. 146 anställda ska bli 95, när partikansli och riksdagskansli slås ihop.

Nästan hälften av S-personalen nappade på erbjudandet att sluta och i stället för uppsägningar ska nu ett 30-tal nya anställas, varav ett tiotal personer direkt kopplade till partiledaren. Nya talskrivare, politiska rådgivare, pressekreterare och en presschef ska rekryteras.

Juholt har för tidningen Vi berättat att han ständigt bär med sig en liten svart anteckningsbok där han samlar namn på personer som han vill jobba nära. Han fyller, stryker och fyller på igen.

ANNONS

-Visst är det olyckligt att många erfarna personer slutar. Men det är viktigare att den nya partiledningen kan omge sig med personer som de känner sig bekväma med och kan samarbeta bra med, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och medlem i den socialdemokratiska broderskapsrörelsen.

Samtidigt tillägger han:

-Det förutsätter att partiledningen är omdömesgill nog att välja personer som inte bara är ja-sägare utan också står för kreativitet och integritet.

ANNONS