Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Många samarbetar i Trängslet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stort tyskt medieuppbåd i Trängslet

Det är inte bara vi svenskar som följer brandmännens kamp mot lågorna. Även tyska medier är på plats och rapporterar om de tyska brandmännen i Trängslet. Men så är det också en unik situation – så många från olika håll sliter tillsammans.

Tyska medier har ett stort intresse för de tyska brandmän som hjälper till med släckningen i Trängslet, berättar Anders Rosén, kommunikationschef i Mora kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Speciell situation

- Vi har väldigt många tyska medier här, både de som åkt hit och många som ringer hela tiden. Det är stort intresse, och alla möjliga stora tyska medier.

Han nämner den stora tyska tidningen Bild, som tidigare hette Bild Zeitung, tv- och radiokanalerna ZDF och ARD och flera andra tyska medier.

Det är en väldigt speciell situation i Trängslet nu, konstaterar han. Så många från olika håll jobbar mycket fokuserat tillsammans mot ett mål – att släcka branden.

- Det är stor skillnad från mot hur det brukar vara här i kommunhuset i Mora. Det är ganska fantastiskt att se, alla kommer från olika håll. Vi har brandmän här från Skaraborg och Kalmar, och så de 50 från Tyskland. Alla kommer med sin kultur, men när det gäller har vi människor en förmåga att hitta lösningar.

Ingen gnäller

Jobbet fungerar väldigt bra, berättar han. Alla är fokuserade på att bekämpa branden. Det finns inte tid för gnäll eller knot, som annars brukar kunna uppstå mer eller mindre frekvent på de flesta arbetsplatser. Detta trots att det egentligen borde finnas massor av källor till irritation och frustration, med olika kulturer och förhållningssätt.

- Jag har inte hört ett vresigt ord under den här tiden. Det är väldigt bra stämning. Men så har vi också övat, det finns en krisorganisation. Det är en bra grund, men så vill det till att det också fungerar i praktiken, säger Anders Rosén.