Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vårdcentraler i hela landet kan inte ta emot telefonsamtal. Arkivbild.

Stort telefonhaveri hos vårdcentraler

Det går just nu inte att ringa till någon av de offentliga vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen, Norrbottens län och Uppsala län.

 

 

- Det är ett allvarligt fel. Men det är svårt att säga när det kan vara åtgärdat. Det drabbar våra vårdcentraler, rehabmottagningar och barnmorskemottagningar, säger Carsten Holm, kommunikatör på Närhälsan i Västra Götaland, till P4 Väst.

Felet inträffade vid klockan sex i morse och drabbar de som ringer direkt till vårdcentralen då signalen bara blir tyst. Problemet går att komma runt genom att ringa växeln, men där har kötiden varit extra lång.

- Vi har haft 60-70 personer i kö nu under morgonen, säger Lars-Åke Blomberg, kommunikationsansvarig vid region Uppsala.

Orsaken tycks vara att leverantören TDC, som är en del av Tele2, som tillhandahåller vårdcentralernas återuppringningssystem, har drabbats av någon form av driftstörning. Problemet drabbar alla vårdcentraler i hela landet som använder TDC – vilket är många.

- Framförallt är det oerhört tråkigt för patienterna. Förhoppningsvis är det ingen svårt sjuk som drabbas, men många som kanske velat avboka en tid på vårdcentralen är nog oroliga över att drabbas av en avgift, säger Lars-Åke Blomberg.

Vid 13.30 fick han en indikation från TDC att felet var lokaliserat men än finns ingen prognos för när det skulle kunna vara åtgärdat.