Stort telefonhaveri hos vårdcentraler

I närmare tio timmar gick det inte att ringa till någon av de offentliga vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen, Norrbottens län och Uppsala län efter ett telefonhaveri.

ANNONS
|

- Det drabbar våra vårdcentraler, rehabmottagningar och barnmorskemottagningar, sade Carsten Holm, kommunikatör på Närhälsan i Västra Götaland, till P4 Väst.

Även vissa sjukhus drabbades. Felet inträffade vid klockan sex i morse och var avhjälpt först vid 15.30-tiden. Personer som försökte ringa direkt till vårdcentraler möttes i stället av en tyst telefon. Problemet gick att komma runt genom att ringa växeln, men där var kötiden extra lång.

ANNONS

- Vi har haft 60–70 personer i kö nu under morgonen, säger Lars-Åke Blomberg, kommunikationsansvarig vid region Uppsala.

Orsaken låg hos leverantören TDC, som är en del av Tele2, som gjort en uppdatering av telefonisystemet under natten som Lars-Åke Blomberg säger "inte föll så väl ut". TDC ska nu lämna in en händelserapport till vårdregionerna.

- Vi kommer att ställa krav att det är bra att de informerar innan man genomför sådana här uppdateringar, så att vi kan förbereda oss om det skulle inträffa igen.

- Framförallt är det oerhört tråkigt för patienterna. Förhoppningsvis är det ingen svårt sjuk som har drabbats, säger Lars-Åke Blomberg.

ANNONS
TT

ANNONS