Stort sug efter utbildade lokförare

ANNONS
|

I Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben spås transportbranschen en ljus framtid. Speciellt lokförare förväntas ha mycket goda jobbmöjligheter på fem och tio års sikt. Mängden transportgods på järnväg förväntas öka under kommande år, samtidigt som pensionsavgångarna blir förhållandevis stora.

– Det är en del som behövs, det är ganska hög medelålder i yrket nu. Vi har utbildat många lokförare de senaste 10-12 åren, säger Peter Hornegård, vd för TCC, som utbildar lokförare.

Läs också: Här är yrkena som ger dig jobb

Enligt branschanalytiker och TCC är bedömningen att det behövs över 200 lokförare per år under de kommande åren.

ANNONS

– Den siffran har stämt ganska bra så som vi har utbildat. I stort sett alla får jobb efteråt, det är få yrkesutbildningar där man kan jobba med det man utbildats till direkt, säger Peter Hornegård.

Persontrafiken har ökat de senaste tio åren och väntas fortsätta öka. Även om godstrafiken till stor del är styrd av konjunkturen spås även den kurvan på sikt gå uppåt när konjunkturen vänder.

Enligt Peter Hornegård är en del av jobben beroende av politiken kring när och var det ska satsas på gods- och persontrafik. Även politiska satsningar på järnvägsunderhåll kommer att ha stor betydelse. Underhållet är beroende av lokförare som kan köra ut material och framföra de speciallok som arbetet kräver.

Kommunala vuxenutbildningar anlitar TCC för att utbilda lokförare. Det är bra tryck på sökande till utbildningarna, speciellt i de större städerna.

– I Stockholm har vi 900–1 000 sökande till 30 platser. I Halmstad cirka 400. Det är relativt populärt med en kort utbildning, bra lön och ett omväxlande arbete. säger Peter Hornegård.

TCC har tidigare utbildat lokförare i Göteborg, något som de ansökt om att göra igen.

ANNONS