Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens kommenderingschef Emelie Kullmyr håller pressträff om lördagens demonstrationer i Göteborg.

Stort polispådrag inför nazistdemo

Kroppskameror, en tillfällig arrestlokal i källaren och förstärkning från hela Sverige. Polisen rustar rejält inför den nazistiska demonstrationen i Göteborg på lördag.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) räknar själva med att samla ihop över 1 000 nazistsympatisörer till demonstrationen. Samtidigt finns uppgifter om att även vänsterextrema grupper mobiliserar.

Inför demonstrationen har polisen utrustats med bland annat kroppskameror, för att kunna dokumentera eventuella brott. Dessutom har garaget i polishuset byggts om till en tillfällig arrestlokal med plats för omkring 300 personer.

- Den är egentligen tänkt för EU-toppmötet den 17 november, som vi behövde höja kapaciteten för, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef på lördag.

- Men nu skyndade vi på lite, så att det är färdigt att använda även den här helgen.

Kortad väg

Den kommande demonstrationen har varit hett omdebatterad de senaste veckorna, inte minst efter en oannonserad NMR-demonstration för en dryg vecka sedan. Polisen utreder just flera misstänkta brott i samband med den demonstrationen och en annan demonstration, i söndags.

- Efter den 17 september pågår förundersökningar vad gäller hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen, säger Klas Friberg till TT.

- Söndagen efter var det motståndare till NMR, som vi uppfattade det, som gick samma marschväg. Där tittar vi på om det kan ha varit brott mot ordningslagen.

En dom i förvaltningsrätten i måndags har kortat lördagens demonstrationsrutt för NMR. Demonstranterna ska nu samlas en bit norr om Svenska mässan för att sedan tåga mot ett område utanför fotbollsarenan Gamla Ullevi. NMR har dock överklagat domen och även superettanklubben Gais, som ska möta Brommapojkarna på Gamla Ullevi på lördag eftermiddag, har i samråd med Svenska fotbollförbundet överklagat.

Kammarrättens första beslut väntas komma på fredag.

Bussresor från utlandet

Samtidigt pågår bland annat Bokmässan i Göteborg under helgen. Enligt Göteborgs-Posten laddar dessutom olika vänsterextrema grupper för konfrontation med nazisterna, bland annat planeras bussresor från exempelvis Norge och Danmark.

- Jag tror att vi kan förvänta oss en del ordningsstörningar, det får man räkna med när det är så mycket människor, säger Emelie Kullmyr.

- Men jag kan inte säga att jag känner mig orolig, utan jag känner att vi har en bra organisation och en bra förmåga att hantera stora folksamlingar.

Lärdomar av kravallerna

TT: Det är flera som dragit paralleller till kravallerna under EU-toppmötet här i Göteborg 2001. Hur mycket påverkar lärdomarna från då?

- Det är en väldigt viktig kunskap som vi har med oss där. Det är mycket grunden till det som svensk polis har lärt sig sedan dess, säger Emelie Kullmyr.

Enligt Klas Friberg är dock jämförelsen med 2001 egentligen inte relevant.

- Det är en helt annan situation nu inför EU-toppmötet den 17 november än vi hade 2001. Och det vi har på lördag är inte heller jämförbart tycker jag, säger han.

- Det handlar om en allmän sammankomst. Den väcker mycket känslor och mycket motopinion, men det är vi medvetna om.