Arkivbild.
Arkivbild.

Stort pådrag vid privatbostad - bombgrupp på plats

Polisen är just nu på plats hemma hos en man i Ängelholm som misstänks för brott mot strålskyddslagen, rapporterar Expressen.Nationella bombskyddet och Strålsäkerhetsmyndigheten har kopplats in för att se om det finns farligt material i hemmet.

ANNONS
|

Det var i går som mannen i Ängelholm hämtades in till förhör, misstänkt för brott mot strålskyddslagen. Mannen släpptes sedan på fri fot, skriver Expressen, men på fredagen vid lunchtid genomförde polisen en teknisk undersökning av mannens bostad.

– Det kan se och låta stort ut, men det är vi rutiner vi har. Vissa typer av ärendet är omständiga, säger Karim Ottoson, lokalpolischef i Ängelholm, till Expressen.

Mannen är fortfarande misstänkt för brott.

Enligt TT är mannen samma person som för snart två år sedan dömdes för att ha försökt bygga en kärnreaktor i köket.

– Det har inkommit uppgifter till oss som gör att vi vill utreda ifall han har gjort sig skyldig till brott, säger Ottosson, om varför han hämtades in till förhör i går.

ANNONS

Det blev en världsnyhet när historien rullades ut om ängelholmaren som utvunnit radioaktivt material från brandvarnare och klockor. Förhoppningen var att kunna skapa en kärnreaktion i miniformat hemma i köket. Men drömmen fick ett abrupt slut när fullt utrustad personal från strålskyddsmyndigheten och polis även då stormade in i hans lägenhet och beslagtog bland annat de radioaktiva ämnena radium och americium, skriver TT.

Mannen dömdes 2014 till dagsböter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet, enligt TT,. Han skrev efter domen på sin blogg att han skulle publicera sina målningar i stället för experiment. Men i februari i år redovisade han inköpet av en geigermätare, som använts för att mäta strålning, på bloggen.

ANNONS