Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tillslaget var det första som skett i samarbete mellan dansk och svensk polis under det nyinrättade Gränscenter Öresund i Köpenhamn. Arkivbild.
Tillslaget var det första som skett i samarbete mellan dansk och svensk polis under det nyinrättade Gränscenter Öresund i Köpenhamn. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Stort narkotikatillslag i Öresundssamarbete

Dansk och svensk polis har gripit 17 personer, misstänkta för omfattande produktion och smuggling av cannabis till Sverige. Tillslaget är det första som letts av det nyinrättade Gränscenter Öresund.

Under måndagen gjordes husrannsakan på 26 adresser i Danmark och Sverige. 17 personer kunde gripas misstänkta för delaktighet i ett smugglingsnätverk som försett Sverige med dansk cannabis.

– Det här är en undersökning vi jobbat med de senaste månaderna, så det ligger en längre planering bakom det här, säger Henrik Andersen, chef för Gränscenter Öresund och polisinspektör vid polisen i Danmark till TT.

Tillslaget är det första som sker genom det nyinrättade Gränscenter Öresund i Köpenhamn, som ska underlätta samarbetet mellan polismyndigheterna över sundet. Initiativet togs av dansk polis i våras men sedan några veckor tillbaka finns även svensk polis på plats i Danmark.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med svensk polis, både vad gäller utredningen och själva utförandet, säger Henrik Andersen.

Två personer greps på den svenska sidan, i Hästveda och Malmö, medan resterande greps i Jylland, på Fyn och på Själland. Cannabisplantor motsvarande över hundra kilo hasch har beslagtagits, tillsammans med utrustning för odling. Under aktionen hittades också en pistol, ett hagelgevär och kontanter till ett värde av nästan 800 000 kronor.

Av de sjutton gripna är sju misstänkta för smugglingsbrott, tre för odling av cannabis, medan resterande tio släppts efter förhör. Dansk polis vill inte säga om de fortfarande misstänks för brott.

Lucas Brischetto/TT