Vårdcentraler ingår i primärvården. Arkivbild.
Vårdcentraler ingår i primärvården. Arkivbild.

Stort läkarupprop om primärvårdskris i Skåne

ANNONS
|

Syftet med det öppna brevet är att få politiker att prioritera primärvården i Skåne, berättar läkaren Fredrik Modig, en av personerna bakom uppropet.

- På många vårdcentraler är arbetsmiljön väldigt ansträngd. Administrationen har ökat otroligt det senaste året, och framför allt de sista månaderna. Vi sitter mycket tid framför datorn för att skicka remisser, ta emot remisser och annan administration. Vi lägger alltså mer tid på pappersgrejer, i stället för att träffa patienter, säger han till TT.

ANNONS

Kräver åtgärder

I uppropet kräver de 573 läkarna att det skjuts till mer pengar, en satsning på ST-läkare, att ett nytt journalsystem införs, en förbättring av arbetsmiljön och att det blir en enda gemensam primärvårdsförvaltning i Skåne.

- När det gäller journalsystemen så är det i dag en väldigt föråldrad kommunikation mellan oss och hemsjukvård och äldreboenden och så vidare. Journalsystemen måste vara bättre integrerade och mer effektiva, säger Fredrik Modig.

I uppropet skriver läkarna att de har haft en dialog med politiker i Region Skåne under en länge tid, att de välvilligt lyssnat men inte genomfört några betydelsefulla förändringar.

- För ett år sedan skickade jag och alla läkare på vårdcentralen ett liknande brev. Vi fick bra respons från styrande politiker och oppositionen, men sedan hände inte så mycket, säger Fredrik Modig.

Många underskrifter

Inom den offentliga primärvården i Region Skåne finns ungefär 700 läkare, enligt Modig. Därtill tillkommer läkare på privata mottagningar.

ANNONS

- Förra veckan skickade vi ut brevet och sedan dess har det regnat in svar från läkare som vill underteckna brevet, säger Fredrik Modig.

Han berättar att flera politiker redan hört av sig för att diskutera situationen med läkarna.

- Så får vi se hur det blir.

TT

Fakta: Primärvården i Skåne

Vårdcentralerna är en slags bas inom såväl primärvåren som Skånes sjukvård i stort. Hos primärvården får patienter remisser till specialistvård vid behov.

Det här ingår i Skånes primärvård:

- Vårdcentraler

- Barnavårdscentraler

- Barnmorskemottagningar

- Familjecentraler

- Ungdomsmottagningar

- Psykoterapimottagningar

- Smärtmottagningar

- BUP:s så kallade "första linjen"-mottagningar

Källa: Region Skåne

ANNONS