Ragdollen toppar listan över de populäraste kattraserna i Sverige. Arkivbild.
Ragdollen toppar listan över de populäraste kattraserna i Sverige. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson/TT

Stort intresse för raskatter – ragdoll i topp

Det är högre efterfrågan än någonsin på raskatter, något som kan hänga samman med hemmasittandet under pandemin. Allra mest poppis är trasdockskatten ragdoll.

ANNONS

Antalet stamboksförda raskatter fortsätter att öka i Sverige – och förra året fick efterfrågan ytterligare fart. För första gången registrerades över 13 000 katter, totalt 13 352, vilket är en ökning med tio procent.

– Så mycket brukar det inte öka. Vi tror att coronan har haft ett finger med i spelet, säger Eva Porat, förbundsordförande i Sveriges kattklubbars riksförbund.

Det finns i dag 45 godkända kattraser i Sverige och på tronen sitter ragdoll, precis som under de senaste åren. Förra året registrerades det 2 491 nya katter av rasen.

Katten kan när den blir buren slappna av helt i musklerna så att den hänger närmast lealös, som en trasdocka; därav namnet ragdoll.

ANNONS

"Skiljer sig mycket"

En vanlig uppfattning, berättar Eva Porat, är att alla katter är ungefär likadana, till skillnad från hundar där olikheterna mellan raser är välkända.

– Storleken är mer jämn bland katter än hundar, men temperament, pälstyper och sätt att vara skiljer sig otroligt mycket, säger hon.

Generellt sett är katter livligare ju mer korthåriga de är och tvärtom. Ragdoll är så kallad semi-långhårig, vilket kan vara en orsak till dess popularitet.

– De är lite lugnare än de korthåriga, men kräver inte lika mycket pälsvård som de mest långhåriga, säger Eva Porat.

Stamtavla ger säkerhet

En annan förklaring till att svenskarna är så betagna av trasdockskatten kan vara dess utseende, tror hon.

– Ragdoll, men även birma, är så kallade maskade katter. De är ljusa med en mörkare färg i ansiktet och blir lite annorlunda i uttrycket än en vanlig huskatt. Jag tror att många går på utseendet, samtidigt som de har ett lugnt och trevligt temperament, säger hon.

TT: Varför tror du att så många är intresserade av att ha raskatter?

– Ett argument som jag hör ibland är att stamtavlan bara är ett papper med föräldrarna. Men det är ett värdebevis, och dessutom ett bevis på att uppfödaren har följt de regler och gjort de hälsotester som kan krävas, säger Eva Porat och tillägger:

ANNONS

– Det ger förhoppningsvis en liten säkerhet jämfört med att köpa en katt utan stamtavla.

Rättad: I en tidigare version stavades Eva Porats efternamn fel.

Alice Nordevik/TT

Fakta: Raskatternas topp tio lista inom SVERAK

1. Ragdoll

2. Maine coon

3. Sibirisk katt

4. Norsk skogkatt

5. Bengal

6. Devon rex

7. Helig birma

8. Brittisk korthår

9. Neva masquerade

10. Perser

Källa: Sveriges kattklubbars riksförbund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS