Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmös nya domstolsbyggnad i Södra nyhamnen – där tingsrätten, förvaltningsrätten samt hyres- och arrendenämnden ska finnas – ska börja byggas nästa år och väntas står klar 2021. Arkitekten Jakob Birk Nielsen, från Henning Larsen Architects, har ritat byggnaden. Illustration.

Stort behov för Malmös nya domstolsbyggnad

Nya domstolsbyggnaden i Malmö "utstrålar karaktär utan att vara auktoritär". Så beskriver juryn arkitekturen, och regeringen ger hyresavtalet grönt ljus. Höjd säkerhet och rejäl växtmån är viktiga krav för en tingsrätt som får allt fler och större mål.

- I maj kom ett mål som pågick i 33 dagar över sommaren med dubbel domarbemanning, och förra veckan väcktes åtal där vi räknar med 26 förhandlingsdagar för två domare, säger Eva Wendel Rosberg, lagman vid Malmö tingsrätt, till TT.

Tre domstolar som i dag är utspridda i Malmö – tingsrätten, förvaltningsrätten samt hyres- och arrendenämnden – kommer att finnas i samma tolvvåningsbyggnad vid inflyttningen 2021. Fastigheten blir en av landets största domstolsbyggnader. Antalet arbetsplatser blir 600 och antalet förhandlingssalar 40.

2,5 plan

- Tingsrätten får salar över 2,5 plan och en majoritet av byggnadens salar är våra, säger Eva Wendel Rosberg.

Hon ser flera fördelar med att tre domstolar finns i samma hus.

- Det innebär att vi kan låna salar och personal av varandra på ett enklare sätt, och vi kan spara pengar genom en gemensam säkerhetskontroll och entré, säger Eva Wendel Rosberg.

Högst några år till i nuvarande lokaler på Kalendegatan i Malmö hade fungerat. Att vänta längre hade enligt lagmannen inte gått, med tanke på den stora tillströmningen av mål till Malmö tingsrätt.

- Vi ser att polisen levererar ordentligt, och det känner vi tydligt av hos oss. I dag är vi väldigt trångbodda och därför har vi behövt ta höjd för att vi är en växande domstol när vi tittat efter nya lokaler.

Ökad säkerhet

Säkerhetskontroll har funnits vid Malmö tingsrätt sedan 2012, och i den nya byggnaden i närheten av centralstationen ska säkerheten öka ytterligare.

- Allmänheten får mycket mer öppna ytor vilket gör det mer lättövervakat för oss. Logistiken byggs också upp annorlunda, vilket gör det bättre för till exempel Kriminalvården och åklagare. Det blir helt enkelt större möjligheter att separera olika grupper, säger Eva Wendel Rosberg.