Stormflaggan hissad på slottet

Varje dag hissas flaggan på det Kungliga slottet i Stockholm, men i dag var det en betydligt mindre flagga än vanligt som fladdrade i vinden. Det är den så kallade stormflaggan.

ANNONS
|

Gårdagens snöoväder har nått huvudstaden och på slottet flyger en betydligt mindre flagga än vanligt. Det är den så kallade stormflaggan som hissas när det är stark vind.

– Det har flaggats på kungliga slottet sedan slutet av 1800-talet, bland annat för att indikera att kungen är i riket och att han fullgör sina uppgifter. Så det är en mycket viktig symbol i Sverige, säger Johan Tegel, pressekreterare på Hovet.

En symbol som alltså ska synas även när det blåser.

Egentligen inget ovanligt

Att man hissar stormflaggan är egentligen inget ovanligt utan det sker ganska ofta under vinterhalvåret. Exakt vilka dagar det är just stormflaggan som ska hissas var avgörs av högvakten.

ANNONS

Hovet valde i dag att lägga ut en kort film på stormflaggan på Instagram och förklara varför den var hissad.

– Det händer att vi får frågor om varför det sitter en pytteliten flagga på flaggstången och då kan vi använda sociala medier en del av vårt uppdrag att informera om kungahuset, säger Johan Tegel.

Vanligtvis hissas en treuddig svensk flagga med stora riksvapnet i mitten. Den är en så kallad fyrduksflagga och är 360 centimeter bred och 180 centimeter hög. Den signalerar att kungen är i Sverige, eller i närheten, och kan fullgöra sina plikter som statschef.

Stormflaggan är nästan exakt likadan men den är istället 180 gånger 90 centimeter.

LÄS MER:Prinsessan Madeleine flyttar tillbaka till Sverige

LÄS MER:Motvillig monark berättar om vägen till tronen

LÄS MER:Harry Styles nästa i raden som nobbar kungen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS