Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT

"Stormen är här" – 18 döda i Stockholm

Antalet drabbade av covid-19 har ökat kraftigt i Region Stockholm. Totalt har 37 patienter dött, varav 18 under tisdagen – och sjukvården skriker efter personal.
– Stormen är här. Vi vet inte hur stark den kommer att bli, men vi är mitt uppe i den, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS

Regionen har gått in i en ny fas. Tidigare har fokus varit att smittspåra och förhindra smittspridning. Nu handlar det i stället om att ta utöka vårdkapaciteten och skydda riskgrupper.

– Nu gäller det att vi hela tiden ligger steget före så att vi verkligen gör rätt saker i tid. Den här sjukdomen går fort, säger Björn Eriksson.

1 070 personer är bekräftat smittade, 300 vårdas vid sjukhus och 65 personer intensivvårdas. De smittade över 70 år gamla blir betydligt fler.

– Vi har en ganska markant ökning av antalet smittade, säger Eriksson.

Behöver personal

Han ser också ett stort behov av mer personal. De som arbetar deltid ombeds att gå upp i arbetstid och de som nyligen gått i pension ombeds återvända, främst de under 70 år.

ANNONS

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få, för det behövs nu, säger Björn Eriksson.

TT: Vilken typ av utbildning behöver man ha?

– Det gäller all typ av sjukvårdsutbildning. Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Alla som vi kan ha användning av.

Vården är också i stort behov av skyddsutrustning. Munskydd och plastförkläden är exempel på akuta bristvaror.

– En del av den här utrustningen har vi bara för ett dygn framöver, säger Björn Eriksson.

Samtidigt ökar behovet markant i takt med att allt fler insjuknar men Region Stockholm har ett gott samarbete med Socialstyrelsen som fördelar skyddsutrustning, säger Eriksson.

Ber om hjälp

Regionen är redo att gå upp i katastrofläge även om situationen inte ännu är så illa. Men vården styrs om för att möta den krävande situationen.

– Vi fokuserar nu endast på akutsjukvård som inte kan vänta. Vården förändras helt under några veckor, säger Eriksson.

Planerad vård som kan vänta utan stora medicinska risker skjuts nu upp.

– Exempel på det är om man ska få ett nytt knä, medan cancerbehandlingar måste fortgå som vanligt.

Människor som behöver söka vård uppmanas att kontakta 1177 för att bli hänvisad till rätt plats. Vi allvarliga lägen är det fortfarande 112 som gäller.

ANNONS

Tackar medarbetare och familjer

Enligt Björn Eriksson väntar en tuff tid för sjukvården i regionen, men han tillägger att vårdpersonalen gör enastående insatser.

– Jag vill tacka vårdens medarbetare och deras familjer.

Eriksson uppmanar hela Stockholm att hjälpa till för att underlätta för vården, unga som gamla.

– Det är ett allvarligt läge men som stockholmare ska man följa Folkhälsomyndighetens råd. Jag tänker också att man ska undvika trängsel, man ska undvika att gå på en överfull buss och i stället ta nästa, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS