Storbrand rasar på slott i Finspång

ANNONS
|

Branden rasar i byggnadensedan 12:30-tiden på lördagen.

–Det är själva slottsbyggnaden som brinner. Hela vindsplanet är totalförstört, men det verkar som att man lyckats rädda övriga delar av byggnaden, bekräftar vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, Peter Ström.

Vid klockan 15:30-tiden menade räddningstjänstenatt branden var under kontroll. Deras arbete kommer dock fortsätta i många timmar framöver.

–Just nu låter vi hela vinden brinna av.Anledningen att vi låter den brinna av är att vi inte vill spruta för mycket vatten på fastigheten så den förstörs på grund av fuktskador, säger Peter Kindbom, räddningschef vid Räddningstjänsten Finspång.

15 personer ur räddningstjänsten arbetade vid klockan 16 på lördagseftermiddagenmed branden på slottet.

ANNONS

–Men vi börjar avveckla vår styrka så smått nu. Vikommer vara kvar hela natten. Vinden kommer få brinna ut helt och hållet under natten så vi måste vara kvar och bevaka den tills imorgon, förklarar Peter Kindbom vidare.

Misstänkt allmänfarlig vårdslöshet

Polisen har varit på plats vid slottet. Deras främsta uppgift kommer dock att ta vid först framåt morgondagen, enligt den nuvarande prognosen.

– Viväntar på att vi ska kunna spärra av för en teknisk undersökning. Den kommer ske när resterna har svalnatoch risken för att det ska hända en olycka i bland brandresterna har lagt sig.Därefter kan vi börja utreda vad som kan ha orsakatden här branden, menar Peter Ström.

Redan nu har det skrivits en polisanmälan om allmänfarlig vårdslöshet. I nuläget finns det emellertid ingen person som man riktar misstankarna mot.

– Nej, det finns ingen skälig misstänkt i nuläget, avslutar Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Det finns inga uppgifter som gör gällande att någon ska ha skadats vid branden.

Anor från 1700-talet

Regnaholms slott ligger vid sjön Regnarens norra strand.Namnet Regnaholm uppges ha nämnts första gången runt år 1650. Dessförinnan hette fastigheten Båthstorp. Den nuvarande huvudbyggnaden, som nu står i brand, ersatte på 1760-talet en äldre huvudbyggnad i karolinsk stil. Den ska hauppförts av kammarherre Axel Wilhelm Gyllenkrok och är troligtvis ritad av Nicodemus Tessin den yngre, enligt Igelfors – Regna Bygderåd.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Beskär träden och få godare äpplen

I början av 1800-talet ska den trädgårdsintresserade sonen Johan Göran Gyllenkrok ha löst ut sina medarvingar. Därefter lät hanuppföra en orangeribyggnad på udden ner mot sjön. Johan Göran ska dessutom haskapat Gyllenkroks astrakan,en äppelsort vars stamträd ännu ska finnas i trädgården.

På 1960-talet styckades slottsområdet av och såldes till en privatperson. Idag ägs slottet av en annan privatperson och det uppges ha genomgått grundlig upprustning, enligt Norrköpings tidningar.

ANNONS