Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Storbrand på Skaftö

En omfattande brand härjade under torsdagseftermiddagen i Rågårdsvik på Skaftö söder om Lysekil. Flera sommarstugor hotades av elden.
- Vi hade det blåsigt och kaotiskt ett tag. Elden kastade sig från tuva till tuva och rörde sig snabbt framåt. Lågorna var ett tiotal meter från en av sommarstugorna där ute innan vi fick kontroll, säger Lars Bjurström, insatsledare vid räddningstjänsten i Lysekil.
Det var vid halv två-tiden på torsdagseftermiddagen som SOS-alarm fick samtal om rökutveckling på Skaftö söder om Lysekil. Den kraftiga röken i kombination med vind medförde även samtal från oroliga människor på Orust.
Ett 25-tal brandmän från brandstationerna i Skaftö och Lysekil ryckte ut till branden i närheten av Rågårdsviks badplats. Från stationerna i Uddevalla och Munkedal kördes tankbilar och släckningsfordon som användes i släckningsarbetet.
- Det tog någon timme eller två innan vi fått kontroll. Det blåste ganska kraftigt, upp till 12 meter per sekund som värst. Och den kuperade terrängen gjorde det svårt att komma fram med slangarna, säger Lars Bjurström.
Genom att bekämpa elden från flera håll kunde de sex, sju sommarstugorna som var hotade räddas från lågorna.
Vid niotiden på torsdagskvällen hade större delen av brandstyrkan lämnat platsen. Ett tiotal man kommer att stanna kvar under kvällen och fredagsnatten för eftersläckning.
Orsaken till branden är ännu oklar. För tre dagar sedan var räddningstjänsten på samma ställe och släckte en brand som orsakats av fel i en elstolpe.
- Det låter ju osannolikt att branden bara blossat upp. Men vi vet inte ännu om det är elstolpen även denna gång, säger Lars Bjurström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.