Storbråk om Hallengrens munskyddsuttalande

Lena Hallengrens ord i tv om munskydd har skapat storbråk i sociala medier. Socialministern anklagas för att ljuga – andra menar att hennes svar medvetet misstolkas.

ANNONS
|

Ett svar på en fråga om munskyddsanvändning i SVT:s Aktuellt från i onsdags har skapat heta känslor.

Ett klipp ur programmet, som spridits av ledarskribenten Susanna Silverskiöld på Svenska Dagbladet med tillägget ”Minister ljuger på bästa sändningstid.” har hittills gillats över 3 400 gånger. I klippet ses socialminister Lena Hallengren (S), säga:

– Jag säger egentligen det jag, Folkhälsomyndigheten och många andra har sagt sedan den här pandemin började - att munskydd ska användas.

Även Moderaterna i Region Stockholm har delat klippet, med orden ”Lögn. Moderaterna i Region Stockholm uppmanade dock till munskydd i kollektivtrafiken i somras.”.

ANNONS

Bland personer som retweetat klippet finns moderata riksdagsledamöterna Hanif Bali och Lars Beckman. Även SD:s riksdagsledamot Markus Wiechel har delat klippet med orden: ”Varför ljuger du @lenahallengren?”.

Kritik mot kritiken

Men kritikerna har i sin tur fått kritik – för att medvetet misstolka det som sagts och att tv-klippet som nu sprids har kortats ned på ett felaktigt sätt.

Det Lena Hallengren sade i inslaget framhålls i sin helhet, det vill säga:

– Jag säger egentligen det jag, Folkhälsomyndigheten och många andra har sagt sedan den här pandemin började - att munskydd ska användas och det ska behandlas som den skyddsutrustning som det är, som faktiskt kan komma att användas och det används naturligtvis i vården och omsorgen och i många andra sammanhang och yrken där man inte kan hålla avståndet. Också i kollektivtrafiken och vi ser också ett antal regioner som utökar användandet när man inte kommer längre i trängselåtgärder och bedömer att det här kan fylla en effekt.

Bland dem som menar att orden fulklippts finns en rad socialdemokratiska tjänstemän och ledarskribenten Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Han skriver: ”Vänta ni bara tills högern får tillgång till deep fake-teknik av hög kvalitet. Då kommer de inte bara fulklippa Lena Hallengren. De kommer även att kunna skriva helt nya tal till henne. Du sköna nya politik.”.

ANNONS

”Extremt låg nivå”

– Det framgår i intervjun att det hon talar om är att munskydd ska användas och behandlas som den skyddsutrustning det är. Noterar att moderater och sverigedemokrater medvetet försöker misstolka detta.I övrigt är råd kring munskydd en smittskyddsfråga som Folkhälsomyndigheten ansvarar för, säger Sofia Brändström, pressekreterare hos Lena Hallengren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS