Polis på plats vid Skånes universitetssjukhus där våldsamt bråk uppstått mellan två grupperingar i centrala Lund.
Polis på plats vid Skånes universitetssjukhus där våldsamt bråk uppstått mellan två grupperingar i centrala Lund. Bild: TT

Storbråk mellan familjer i Lund – åtta skadade

Mitt på dagen skedde våldsamma bråk på tre olika platser i Lund – varav ett rubriceras som mordförsök. Mellan 50 och 60 personer ska sammanlagt ha varit inblandade i något som beskrivs som motsättningar mellan två familjer.

ANNONS

Efter två våldsamma bråk i centrala Lund blossade allt återigen upp vid sjukhusområdet vid 13-tiden.

Enligt polisen har mellan 50 och 60 personer sammanlagt varit inblandade i det sista bråket på sjukhusområdet, och det ska röra sig om någon form av motsättning mellan två familjer.

– Jag har precis pratat med förundersökningsledarna. Den initiala bedömningen är att bråken har föregåtts av en konflikt mellan två familjer. Närmare detaljer än så har man inte, man har en större mängd vittnesförhör som ska sammanställas, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

TT: Vet ni vad konflikten handlar om?

– Nej, det är okänt, säger Olsson.

ANNONS

Totalt åtta personer har vårdats på sjukhus med anledning av händelsen, skriver Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande. Av dem är fem personer kvar på sjukhuset, två med lindriga skador och tre med allvarliga men inte livshotande skador.

Mordförsök vid stationen

Bråket vid järnvägsstationen – det andra i ordningen – rubriceras som mordförsök. De övriga två rubriceras som grov misshandel.

– Det är samma personer som bråkat på de tre platserna, men det har tillkommit personer också, säger Olsson.

En person är gripen för inblandning i bråket vid stationen.

En kvinna i 65-årsåldern som följt med sin sambo till akuten blev vittne till tumultet. När de kom dit såg hon hur bilar prejats och att polisen genomsökte personer. Kvinnan sökte sig till sjukhusets entré där det var lugnare, men vid 14.30-tiden gick polisen in med hundar även där.

– Det var obehagligt när hundarna kom in och de började ställa upp folk mot väggen i entrén, säger kvinnan till TT.

Började vid tiotiden

Personkontrollerna är en del av polisens arbete för att säkra upp allmänhetens säkerhet, enligt polisen.

– För att se till att det inte blir nya bråk i allmän miljö. Sedan har jag förståelse om att alldeles för många poliser på en och samma plats kan vara lite läskigt, men man får tänka på att vi är där för allmänhetens säkerhet, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

ANNONS

Det första bråket uppstod vid tiotiden på Kämpagränden i de östra delarna av Lund och därifrån fördes en person till sjukhus med ambulans. Cirka 40 minuter senare kom larm om ett bråk mellan flera personer vid en uteservering nära järnvägsstationen i Lund. Därifrån fördes en skadad till sjukhus med privat bil och ytterligare en med ambulans. Ett par timmar senare blossade bråket återigen upp på sjukhusområdet och då ska fler människor ha tillkommit.

Polis på plats vid järnvägsstationen i Lund i samband med bråk mellan flera personer vid en uteservering.
Polis på plats vid järnvägsstationen i Lund i samband med bråk mellan flera personer vid en uteservering. Bild: TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS