Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora störningar för Tele2-kunder

Det är stora störningar i mobilnätet hos Tele2 och Comviq. Flera kunder i hela landet har vittnat om problem med telefoni och internet. Även Västtrafik har påverkats av störningarna då alla informationsskyltar är ur funktion.
– Läget ser allt bättre ut i landet men vi har fortfarande problem i Göteborgsområdet. Vi ser jätteallvarligt på detta, säger Joel Ibson på Tele2.

Det finns ännu inga uppgifter om hur många kunder som drabbats eller fortfarande är drabbade.

Nätverksproblemen uppstod vid 03-tiden natten till torsdagen. På Tele2:s Facebooksida skriver flera drabbade kunder att de varken kan ringa, ta emot samtal eller använda internet på sina telefoner.

– Vi fick ett riksomfattande problem som startade runt tre inatt. Då aktiviserade vi vår beredskapsorganisation som vi har redo dygnet runt. De har jobbat konstant för att lokalisera felet, vilket man nu lyckats göra, säger Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Tele2.

Han säger att läget ser allt bättre ut i Sverige men att det fortfarande råder problem i Göteborgsområdet.

– Om man har problem så är det jättebra om man testar att starta om sin telefon, för att på nytt koppla upp sig på nätet. Det löser mycket problematik just nu, säger han.

Västtrafiks informationsskyltar ur funktion

Det är Tele2 Comviqs kunder som är drabbade. Det fasta nätet har inte påverkats av störningarna.

Västtrafiks informationstavlor har sedan 05-tiden i morse varit helt ur funktion. Det gäller samtliga hållplatser i Göteborg.

– Det hänger ihop med problemen hos Tele2. Vi inte kan inte få ut informationen som vi brukar och vi har en "banner" på informationstavlorna där det står att det inte fungerar. Vi sprider all möjlig information i den mån vi kan - via kundservice, till tågvärdar, förare och personal, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Västtrafiks appar To Go och Reseplaneraren fungerar, med vissa undantag.

– Det ska fungera för dem som inte har Tele2. Och i Reseplaneraren kan det finnas problem med realtids-information.

– Problemet är omfattande och detta påverkar väldigt många. Men trafiken går fortfarande som den ska, säger han.

På Göteborgs Stads hemsida går man ut med information om att det kan vara svårt att nå tjänstepersoner i kommunen på grund av störningarna i mobiltrafiken.

Hemtjänstens trygghetslarm i Lilla Edet och Mellerud har under morgonen driftsstörningar. I Kungälvs kommun fungerar inte trygghetslarmen för ungefär 800 personer med hemtjänst, skriver Kungälvsposten.

LÄS MER: Hemtjänstens trygghetslarm utslaget

Tågtrafik påverkades

Tidigare under natten påverkades även tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn av störningen då Trafikverket inte kunde kommunicera med ett tåg, men vid 06-tiden var det problemet uppklarat.

– Det är en störning för Tele2 som fortfarande påverkar oss för att vi inte kan ringa eller ta emot samtal, men den påverkar inte tågtrafiken. Man har haft en störning då man inte kunde ringa till ett godståg på Öresundsbron, det är den enda tågstörningen som har inträffat på grund av det här, säger Pär Aronsson vid Trafikverkets pressjour.

Enligt honom väntas inte störningen påverka tågtrafiken ytterligare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.