Två unga flickor misstänks för att ha anlagt branden som näst intill totalförstörde Gottsundaskolan i Uppsala.
Två unga flickor misstänks för att ha anlagt branden som näst intill totalförstörde Gottsundaskolan i Uppsala.

Stora skadestånd kan drabba skolbrännare

Två flickor, båda under 15 år, misstänks för att ha anlagt en brand som till stora delar förstörde Gottsundaskolan i Uppsala. Eftersom de är så unga kan de inte dömas – men troligen kommer de få börja sina vuxenliv med hundratusentals kronor i skulder.

ANNONS
|

Den som är under 15 år kan inte dömas för brott i Sverige. Men barn kan redan från mycket unga år bli skyldiga att betala skadestånd.

- Skadeståndsrättens system är helt annorlunda. Där kan barn hållas ansvariga väldigt tidigt. Det har inte prövats riktigt, men man tror att ansvaret inträder redan vid 4–5-årsåldern någonstans, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

ANNONS

Inte ovanligt

Att barn döms att betala skadestånd är inte ovanligt. Det är oftast försäkringsbolag som stämmer barnen efter att ha betalat ut ersättning till sina försäkringstagare.

- Det är ganska vanligt att försäkringsbolag väcker talan mot 13–14-åringar. Det är inte så att man automatiskt släpper processen för att de inte har pengar eller för att man tycker synd om barn. Jag skulle gissa att det är någon sådan process i Sverige varje vecka. Inte bara för skolbränder utan även för till exempel bilbränder, säger Mårten Schultz.

När det gäller skolbränder kan skadeståndskraven på barn landa på flera hundra tusen kronor. Och skulderna växer, på grund av dröjsmålsräntan, väldigt fort om de inte betalas.

- En 14-åring som åläggs att betala, vare sig det är 20 miljoner kronor eller om det jämkas ned till 400000 kronor, det kan man ju normalt sett inte betala och då växer skulden kraftigt innan man går in i vuxenlivet.

ANNONS

Barnen ansvariga

Skadeståndsrättens syn på barn som ansvariga för sina handlingar, redan i mycket unga år, gör att föräldrarna inte tar över de skadeståndskrav som ställs på deras barn. Vårdnadshavare kan dock sedan 2010, då det infördes en speciell regel i skadeståndslagen, dömas att betala skadestånd om barn genom brott orsakar vissa typer av skador.

- Det är det som kallas föräldraansvaret. Men det ansvaret är inskränkt till en femtedel av basbeloppet för varje skadehändelse. Så det innebär att föräldrarna här, enligt den regeln som mest bli skyldiga att betala ungefär 8000 kronor var, så det är väldigt lite i sammanhanget, säger Mårten Schultz.

Omhändertagen av polis

Men innan det kan bli fråga om skadeståndskrav mot de misstänkta flickorna försöker polis och åklagare utreda händelseförloppet kring branden.

Enligt SVT Nyheter Uppsala är de två flickorna födda 2004 och 2005. En av dem bor på ett HVB-hem.

En så kallad LUL-utredning, lagen om unga lagöverträdare, har startats, enligt polisen. Utöver det är socialtjänsten och även de misstänkta flickornas föräldrar inkopplade.

TT

Fakta: Branden på Gottsundaskolan

Tidigt på morgonen den 8 oktober 2018 larmades polisen till Gottsundaskolan i Uppsala.

När polisen kom till platsen mötte de två tonårsflickor på väg ut ur skolan. Flickorna grips.

Polisen såg samtidigt att det brann inne i skolan och försökte släcka, men de tvingades avbryta släckningsförsöken och invänta räddningstjänsten.

Branden i skolan spred sig snabbt. Stora delar av skolan, där 450 elever normalt går, blev totalförstörd.

De två gripna flickorna, som båda är under 15 år, misstänks för att ha anlagt branden i skolan. De släpptes av polisen samma dag, men är fortsatt misstänkta.

Källa: Polisen, Unt.

ANNONS