Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det tar lång tid innan marken är ofarlig efter en skogsbrand. Arkivbild.

Stora risker i brandhärjade områden

Skogsstyrelsen varnar nu markägare och allmänheten för att ge sig in i branddrabbad skog. Det kan ta månader innan det är tillräckligt säkert.

- Det är förståeligt att man som markägare vill ta reda på hur drabbad den egna skogen är efter att det har brunnit. Men det är farligt att beträda marken så man ska inte ge sig in i den för tidigt. När branden är släckt så är det fortsatt stor risk, säger Vanja Strand regionchef på Skogsstyrelsen.

När den flammande branden upphört kan glödbränder pågå länge, till och med hela vintern. De kryper sakta ner i torvmossar och myrstackar även när det är fuktigt. Sedan finns det risk för att de blossar upp i bränder. Det kan till och med brinna i marken fast det ligger snö ovanför.

- Det finns också risk för fallande träd som står instabilt för att rötterna har brunnit av, säger Vanja Strand.

Det gäller därför att vara försiktig i skogen, även när man färdas på bilvägar efter att branden har lagt sig. Om det inte har avverkats längs vägkanterna, kan träd falla över vägen.

Dessutom kan marken erodera eftersom den förlorar sin stabilitet om rotsystemen inte finns kvar, vilket kan göra att det blir ras eller skred i framförallt branta sluttningar.

- När det väl blir aktuellt att ge sig in i brandområden är det viktigt att ha rejäla skor och inte gummistövlar, säger Vanja Strand.

Vid den tidigare storbranden i Västmanland tog eftersläckningsarbetet över en månad, men innan det var helt släckt tog det flera månader till.