Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Demonstrationer i Stockholm mot slavhandeln i Libyen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stora protester mot libysk slavhandel

Många demonstrerade i Sverige och Europa mot slavhandeln i Libyen sedan chockerande bilder visat försäljning av människor. På Sergels torg i Stockholm var det fullt med folk som slöt upp.

I ett videoklipp som CNN har tagit del av syns en ung pojke säljas till högstbjudande för gårdsarbete. När tv-kanalen senare reser dit för att fastställa äktheten i klippet bevittnar reportern med dolda kameror hur ett dussintal personer säljs i en lokal i utkanten av Tripoli.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rapporterna har väckt avsky över hela världen och FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat Libyen att skyndsamt utreda händelserna.

"Vi är trötta på lidandet"

Under lördagen krävde människor runt om i världen att slavhandeln stoppas. Tusentals människor deltog i manifestationer på flera håll i Sverige, bland annat på Sergels torg i Stockholm, i Uppsala och i Malmö.

Phelicia Wiss arrangerade manifestationen i Malmö och hon är glad att det blev en så stor uppslutning i hela Sverige och Europa.

- Vi måste enas mot slavhandeln och stå upp för människorna som utsätts. Vi är trötta nu på att se andra människor lida, säger hon.

Wallström: FN-sanktioner

I ett skriftligt uttalande säger utrikesminister Margot Wallström (S) att "detta omänskliga sätt att behandla människor hör inte hemma i vår värld". Hon nämner också att Sverige inte utesluter utökade FN-sanktioner för att komma åt människosmugglarna.

"Förvaren för migranter måste omvandlas till öppna transitcenter som lever upp till internationella standarder. Assistans måste nå särskilt utsatta grupper såsom kvinnor och barn. Det behövs lösningar för vidarebosättning av skyddsbehövande och hjälp till frivilligt återvändande för strandade migranter", säger Wallström.

Bråk i Uppsala

Det blev bråkigt när medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen dök upp vid manifestationen i Uppsala men ingen ska ha skadats. Däremot ska två män ha misshandlats när de tog ner en vägbanderoll med NMR:s symbol vid en bro.

- Männen hade tagit ner banderollen från vägbron och just då råkade flera bilar med NMR-anhängare åka förbi platsen, säger Daniel Wikdahl vid polisregion Mitt till UNT.

Enligt vittnesuppgifter ska anhängarna ha gått ur bilarna och misshandlat de två männen samt sprutat pepparspray mot dem. De fördes till sjukhus för vård.