Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mölndalsån i Göteborg har stigit över sina bräddar och en bilhall har drabbats av översvämning.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stora problem med översvämningar

Översvämningar har drabbat fastigheter och vägar i bland annat Bohuslän, Göteborgsområdet och Halland. Vädret kan ställa till med en hel del problem även på andra håll i landet, varnar SMHI.

- Det är höga flöden, förmodligen av smältvatten, på olika håll i våra kommuner, säger Mathias Kapocs, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till TT på lördagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vädret pendlar fram och tillbaka mellan kyla med mycket snö och plusgrader med regn och snösmältning.

- Det tränger in vatten i fastigheter och på vägar och gator på många olika håll. Det är både i bostadshus och i kommunalägda fastigheter och det är väldigt spritt över vårt område, säger Mathias Kapocs.

Räddningstjänsten Storgöteborg hade vid 14.30-tiden på lördagen ryckt ut på 15–20 larm om översvämningar, men många andra larm hade också inkommit som inte ansågs tillräckligt allvarliga.

I Halland och stora delar av Västra Götaland har SMHI också varnat för höga vattenflöden när snön smälter fort, i kombination med regn och tjäle i marken.

"Fullt upp"

Även i trakten av Uddevalla har vägar svämmats över.

- Vi har också några villor lantligt belägna som har vattenfyllda källare, säger Mathias Björck, styrkeledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän, till TT.

Också Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund berättar om samma problem i trakten av Borås.

- Vi har haft fullt upp i dag, säger inre befäl Christer Larsson.

Plötslig ishalka

Vägar i norra Halland har svämmats över efter tungt regnande. Vattnet i Suseån i Getinge i Halmstads kommun har stigit oroväckande, men räddningstjänsten uppger för TT att läget är under kontroll.

Under lördagseftermiddagen började larmen bli färre i många av de drabbade områdena.

På lördagsmorgonen drog ett nederbördsområde norrut. I Värmland, Dalarna och Gävleborg kom en del som regn. Kalla vägbanor frös till och SMHI varnar för plötslig ishalka i de tre länen, med undantag för fjällen i Dalarna.

- De här varningarna har förlängts och gäller nu till natten mot söndag i Värmland, söndag morgon i Gävleborg och söndag förmiddag i Dalarna, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI till TT.

Snart kallare

När nederbördsområdet flyttade sig norrut kom det i stället som snö, främst i Jämtland (utom fjällen) men även i Västernorrland, där varningar för stora snömängder utfärdades. Dessa togs dock bort senare under lördagen.

I början av nästa vecka blir det väderomslag, med ökade solchanser. På måndag, främst mot kvällen, sveper det ner kallare luft och det blir återigen minusgrader i hela landet på tisdag.

- Men mitt på dagen på tisdag kan solen värma upp så mycket att det blir plusgrader på sina håll, främst i södra Götaland men också längs Svealandskusten och upp mot södra Norrland, säger Lindberg Stoltz.