Stora problem i Stockholm efter kraftiga snöfallet

Ett stort snöfall har drabbat Stockholm under de senaste dagarna, med inställda busslinjer och försenade tåg till följd.
– Sammantaget är det en tuff dag för kollektivtrafiken, säger Andreas Strömberg, presschef på Storstockholms lokaltrafik (SL).

ANNONS
|

Det var under lördagen som de första snöflingorna började falla över Stockholmsområdet. Under måndagen uppmättes 25 centimeters snödjup i city, och därefter har det bara fortsatt, vilket har orsakat stora problem i trafiken.

Flera bilar har kört av vägarna eller blivit stående och inte kunnat ta sig vidare. Även kollektivtrafiken har drabbats hårt.

– Det har varit framkomlighetsproblem med halt väglag och inställda turer. Massa busslinjer och turer är inställda. Pendeltågstrafiken har varit kraftigt reducerad på grund av elfel där snön har lagt sig på kontaktledningarna. Sammantaget är det en tuff dag för kollektivtrafiken. Men tunnelbanan har gått relativt bra. Där har det bara varit lite småfel, säger Andreas Strömberg, presschef på Storstockholms lokaltrafik (SL).

ANNONS

Redan under söndagen gick SL och Trafikverket ut med uppmaningar om att den som kunde borde jobba hemma under måndagen.

Fram till klockan 20 på måndagskvällen gäller orange vädervarning om besvärligt väglag från SMHI.

– På tisdag hoppas vi kunna köra igång enligt tidtabellen. Men det beror på vädret och om Trafikverket och kommunerna kan få undan snön och halkbekämpa. Men kommer det så här mycket snö på relativt kort tid får det stor påverkan i Stockholm där det är så många som reser, säger Andreas Strömberg.

"Måste tänka efter”

Under måndagsmorgonen var det elproblem vid SJ:s tåguppställningsplats i Hagalund, vilket innebar att vagnarna inte kunde köras fram till Stockholms central.

– Det gjorde att många tåg blev försenade från Stockholm. Om några tåg blir sena blir även de efter sena – det fortplantar sig, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Då snön hittills inte har avtagit har inte heller snöröjarna hunnit ikapp med att ploga undan.

– Det har även varit en hel del avåkningar så att bilarna hindrar snöplogningen. Jag vet också att en del har lämnat sina bilar. Då blir det ännu värre när plogbilen kommer fram och de inte kan flytta på sig.

Även framöver gäller uppmaningen att inte ge sig ut i trafiken i onödan.

ANNONS

– Det blir smidigare ju färre bilar som är ute och kör. Man måste tänka efter om man inte kan jobba hemifrån som alternativ, säger Katarina Wolffram.

Enligt SMHI väntas snöovädret dra vidare norrut, och istället följas av mildare temperaturer med inslag av regn.

LÄS MER:Snökaos i Västsverige – inställda bussar och varning för halka

LÄS MER:Tågen rullar – men SMHI varnar för mer snö

LÄS MER:Första snön skapar kaos hos bärgaren: ”runt 100 jobb sedan igår”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS