Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora prisskillnader för båtplats

Avgifterna för de kommunala båtplatserna skiljer sig markant. Dyrast är det i Malmö och Tanum där en plats kostar omkring 1 620 kronor per bryggmeter och säsong. Billigast är Lerum med 100 kronor.

Det är branschorganisationen Sweboat som har granskat avgifterna för de kommunala båtplatserna. Drygt en tredjedel av landets kommuner har valt att delta i jämförelsen.

Klart dyrast är det att hyra båtplats i Tanum, Malmö, och Stockholm där avgiften ligger kring tillsammans med Tanum där avgiften ligger kring 1 620 kronor per bryggmeter och säsong.

En normalstor båt behöver omkring tre meter vilket gör att priset hamnar nära 5 000 kronor i de bägge storstäderna och den lilla bohuslänska kommunen.

Bland de västsvenska kommunerna följs Tanum av grannkommunen Sotenäs och Stenungsund där avgiften ligger på 1 400 respektive 1 300 kronor per bryggmeter.

Undersökningen visar dock att det även finns en del "lågprisalternativ".

– Det går uppenbarligen att ha låga avgifter för kommunala båtplatser. Se på kommuner som Mariestad, Strömstad, Gotland och Karlskrona som ligger betydligt lägre, säger Sweboats vd Mats Eriksson.

Lägst i hela landet ligger insjökommunen Lerum med 100 kronor per byggmeter och säsong.

Det kommunala bolaget Grefab - Göteborgsregionens fritidshamnar AB - som hyr ut 7 300 båtplatser finns inte med i jämförelsen. Omräknat hamnar deras avgift kring 1 025 kronor.

- Tillgång till en båtplats och kostnad för båtlivet är de två enskilt viktigaste faktorerna för alla som drömmer om ett liv på sjön, menar Mats Eriksson som anser att kommunerna kan bidra till öka livskvaliteten för sina invånare genom att tillgodose behovet av båtplatser till rimliga priser.

i många kommuner är både köerna och väntetiderna långa för att få en båtplats. Den aspekten har inte tagits med i den aktuella jämförelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.