Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Utredningen om dödsfallsutredningar i polisområde Halland visar att dokumentationen i många fall är så bristfällig att det är svårt att avgöra om det handlar om ett naturligt dödsfall, ett självmord eller ett brott. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stora brister i polisens dödsfallsutredningar

Efter flera uppmärksammade fall där möjliga mord snabbt avskrivits som olyckor fick polisen i polisområde Halland massiv kritik. Kritiken kom både från anhöriga och från media. Inte minst från Leif GW Persson, som i programserien "Veckans brott" tog upp flera av fallen där polisens insatser uppfattades som bristfälliga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har en granskningsgrupp av erfarna utredare och kriminaltekniker gått igenom 500 dödsfallsundersökningar i polisområdet från 2015 till 2018, och slutsatsen är graverande.

Utredningen visar att dokumentationen i många fall är bristfällig – så bristfällig att det är svårt att avgöra om det handlar om ett naturligt dödsfall, ett självmord eller ett brott.

Utredningen föreslår flera åtgärder, såsom utbildningsinsatser för all personal i yttre tjänst och möjlighet att tillföra större utredningsresurser. Redan innan rapporten presenteras har en rad åtgärder vidtagits.

"Vi ser en helt annan inställning i Halland nu jämfört med tidigare", skriver Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Väst, i ett pressmeddelande.

"Nu arbetar man med både hängslen och livrem för att inte missa något", fortsätter han.