Nio av tio ska vaccinera sig, uppger de i undersökningen.
Nio av tio ska vaccinera sig, uppger de i undersökningen. Bild: Andreas Olsson

Stor vaccinationsvilja mot corona även efter att Astra Zeneca pausats

Nio av tio svenskar tänker vaccinera sig mot covid-19, enligt en undersökning från Sveriges Radio. Resultaten står sig även efter rapporterna om Astra Zenecas eventuella biverkningar.

ANNONS
|

Vaccinmotståndarna är i klar minoritet i Sverige. Enligt en undersökning som Novus genomfört, på uppdrag av Sveriges Radio, säger endast sex procent nej till att vaccinera sig mot covid-19.

Resultaten avspeglas även i Göteborg, där cirka 1 500 personer tillfrågats. Nio av tio vill vaccinera sig.

LÄS MER:Rygge om att välja vaccin mot corona i Västra Götaland

Transparens om biverkningar

Totalt svarade 16 532 personer på undersökningen, som genomfördes under två veckor i februari. Det var innan beskedet att Astra Zenecas vaccin pausas på grund av eventuella allvarliga biverkningar.

En kontrollundersökning genomfördes därför bland 1 000 personer, mellan 19 och 23 mars. Den visade att resultaten står sig även efter vaccinpausen.

ANNONS

LÄS MER:Beslutet om Astra Zenecas vaccin dröjer

Jessica Nihlén Fahlquist, docent i praktisk filosofi vid Uppsala universitetet, menar att det är viktigt att myndigheterna är transparenta när det kommer rapporter om biverkningar.

– Det där är verkligen en balansgång, hur man skapar oro, hur man minskar oro. Men jag tror att det kan bidra till förtroendet, att man pausar och säger att här måste vi se om det finns ett samband, säger hon till Sveriges Radio.

LÄS MER:Experterna ger svar om tio myter kring coronavaccin

Inväntar besked om Astra Zeneca

Undersökningen visar att sju av tio vill ta vaccinet så snart som möjligt. Två av tio uppger att de ska vaccinera sig, men vill avvakta för att se eventuella biverkningar innan.

Astra Zenecas coronavaccin har varit pausat för användning i Sverige sedan förra tisdagen. Ett besked om hur det ska användas framöver väntas i morgon, torsdag.

LÄS MER:Kristine Rygge om hur vaccinationen mot corona går i Västra Götaland

LÄS MER:Astra Zenecas vaccin får klartecken – men stoppet i Sverige förlängs

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS