Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Branden i trakterna av Finnerödja är svårsläckt. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor skogsbrand fortsatt utom kontroll

En svårsläckt gräs- och skogsbrand rasar sedan lunchtid på fredagen i trakterna av Finnerödja i Örebro län.

Det är stopp i tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda där också ett kontaktledningsfel ställer till det, uppger Trafikverket. Även vägtrafiken påverkas av branden och E20 stängdes av under kvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Branden är inte under kontroll, enligt räddningstjänsten i Örebro.

- Den är räknad på sextio hektar (60 000 kvadratmeter) ungefär och inte under kontroll. Det har varit resurskrävande, säger Martin Duberg på Nerikes brandkår till TT vid 21-tiden.

Någon prognos för när skogsbranden kan väntas vara i schack finns inte. Hjälp har räddningstjänsten däremot fått, både av hemvärnet och angränsande brandkårsförbund.

- Vi kommer att trappa ner räddningsinsatsen framåt natten och börja igen när det ljusnar, säger Martin Duberg.

Biltrafiken på E20 har påverkats av branden. Sträckan mellan Laxå och Mariestad stängdes av på fredagskvällen och trafiken fick ledas om. Senare släppte polisen på trafiken igen med vissa begränsningar.

Två tåg fick under eftermiddagen återvända till Laxå på grund av branden – ett med hjälp av byteslok. Stoppet påverkar trafiken mellan Stockholm och Göteborg. Persontågen rullar igen, men på andra spår och med förseningar. Godstågen står däremot fortsatt still.

- Det finns ingen prognos när trafiken kan gå som vanligt igen. Det kommer nog inte komma någon sådan prognos ikväll, säger Pär Gustafsson på Trafikverket vid 21-tiden.

Utöver skogsbranden måste även kontaktledningsfelet åtgärdas innan tågtrafiken kan återgå till det normala.