Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stor oro hemma i Sverige

Ombord två av fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza fanns bland andra svenskarna Henning Mankell, Mattias Gardell, Victoria Ström och Edda Manga. Hemma i Sverige är oron nu stor över vad som kan ha hänt dem.

Henning Mankells fru, regissören Eva Bergman, talade senast med sin man på söndagskvällen.

– I morse vid femtiden bröts ju all kommunikation. Jag är orolig, säger hon till TT.

TT: Vet du var han befinner sig nu?

– Logistiskt är han väl fortfarande ombord och på väg till det här provisoriska fängelset, men det vet jag inget om.

Bergman, som bor i Göteborg, var på måndagen på väg till Stockholm för att delta i en demonstration.

– Vi är alla involverade i det här solidaritetsarbetet. Man kan fråga sig hur detta kunde hända, men det har ju hänt i 60 år, det är så här palestinierna behandlas. Vi är förvånade över den brutala militära insatsen, men den visar egentligen bara på verkligheten.

Bergman säger att hon och de andra anhöriga nu hoppas att utrikesminister Carl Bildt ”sparkar in bollen” och får till ett massivt europeiskt stöd för frågan.

– Han verkar vara bra på gång.

Dan Israel är förläggare åt Henning Mankell på Leopard Förlag och gift med läkaren Victoria Strand, som båda befann sig på fartyget Sofia när den israeliska attacken inträffade på måndagen.

Hemma i Sverige är oron nu stor över vad som kan ha hänt de nära och kära.

– Det vi vet är att ett antal människor har mördats under en humanitär insats och bara det är helt ofattbart, säger Dan Israel.

– Jag pratade med min fru senast i går vid tretiden. Men sedan attacken har israelerna blockerat all kommunikation och vi vet egentligen ingenting, vi har ingen övrig information om vad som har skett.

Idéhistorikerna Edda Manga och hennes man, religionshistorikern Mattias Gardell, befann sig på Mavi Marmara, det fartyg där det mesta av skottlossningen rapporterats.

– Detta är ett uttryck för den israeliska krigspolitiken och jag känner en jättestor oro över vad som har hänt min fru och Henning, men framförallt är jag orolig över vad som kan ha hänt Mattias och Edda.

– De som fanns med ombord var väl medvetna om hoten som framförts mot Ship to Gaza, men ingen kunde nog ana att israelerna skulle ta till dödligt våld. Vi trodde kanske att de skulle bli kapade, tillfångatagna och förda till Israel, men kunde aldrig tro att människor skulle bli dödade.

– Det här är enastående och fullkomligt oacceptabelt. Det är ren piratverksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.